Κι ενώ θα περίμενε κανείς η οικονομική κρίση να μας αδυνατίσει, τελικά μάλλον μας οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση!
Έχει φανεί πως στη διάρκεια οικονομικής κρίσης μιας χώρας αυξάνονται τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αλλά και τα ποσοστά νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας.
Η οικονομική κρίση οδηγεί σε μείωση του πραγματικού εισοδήματος των καταναλωτών, σε μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και κατ’ επέκταση σε μείωση της δαπάνης για είδη διατροφής, μολονότι η μείωση για τα είδη αυτά είναι μικρότερη σε σχέση με άλλα προϊόντα όπως τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
Διάφορες έρευνες έχουν δείξει πως η οικονομική ύφεση οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους των πολιτών με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.
Οι άνθρωποι καταφεύγουν σε ανθυγιεινές επιλογές, όπως η κατανάλωση ειδών ταχυφαγείας, που είναι φθηνότερα, με συνέπεια να αυξάνεται και ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται. Η διατροφή παύει να είναι ποιοτική, δεν ενισχύεται ο οργανισμός από βιταμίνες ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες με αποτέλεσμα ότι εξοικονομούμε σε χρήμα το πληρώνουμε με βλάβη της υγείας μας και επομένως το μακροχρόνιο κόστος σε ιατρικές δαπάνες είναι μεγαλύτερο.
Στην Ελλάδα το χαμηλό οικονομικό επίπεδο του πληθυσμού σχετίζεται με άμεσα κακές μη υγιεινές συνήθειες και παχυσαρκία γιατί:
- Μειώνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
- Περιορίζεται η κατανάλωση ψαριού επειδή θεωρείτε ακριβό
- Επιλέγονται τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας και πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες
- Αυξάνεται η κατανάλωση έτοιμου φαγητού (junk food)
- Μειώνεται η φυσική δραστηριότητά
Όλα αυτά βέβαια έχουν σαν αποτέλεσμα να επηρεάζετε η υγείας μας και λόγω του αυξημένου στρες που δημιουργείται, της αυξημένης χοληστερόλης και των αυξημένων ποσοστών διαβήτη και αρτηριακής πίεσης.
Οι μελέτες «Medis», από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και «Αττική» της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδειξαν, ότι ένας στους δύο Έλληνες χαμηλής μόρφωσης και εισοδήματος, πάσχει από δυσλιπιδαιμία, 4 στους 10 είναι παχύσαρκοι και 7 στους 10 πάσχουν από υπέρταση.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης η υιοθέτηση της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής είναι η πιο ενδεδειγμένη «οικονομική» λύση για τη διατήρηση της υγείας και την εξασφάλιση μακροζωίας των πολιτών!
Στελίνα Βασιλειάδη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γλασκόβης
Πηγή: http://www.nutriexperts.gr