Καρπούζι: νερό με ζάχαρη ή ένα θρεπτικό φρούτο;

Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φρουτοσαλάτα. Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει χυμός ή γρανίτα, ο χυμός του μπορεί να προστεθεί σε κοκτέιλ και να γίνει φρουιτ-παντς. Τέλος, η φλούδα του μπορεί να γίνει γλυκό του κουταλιού, σε συνδυασμό με μέλι και κανέλα μας δίνει μια πεντανόστιμη πίτα, και φυσικά μη παραλείψουμε το τέλειο συνδυασμό του με τη φέτα.

Ο λόγος για ένα φρούτο συνώνυμο του καλοκαιριού, το καρπούζι!

Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη πως το καρπούζι είναι νερό με ζάχαρη, το καρπούζι είναι στην πραγματικότητα ένα τρόφιμο που μας προσφέρει έναν μεγάλο αριθμό βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών και φυσικά λίγες θερμίδες.

100gκαρπούζι περιέχουν περίπου 31kcals, 0gλιπαρά και 7gυδατανθράκες. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α και βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, νιασίνη, και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Και φυσικά μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως εκτός από σημαντική πηγή όλων των παραπάνω θρεπτικών συστατικών, το καρπούζι περιέχει περίπου 92% νερό.

Οφέλη στην υγεία: 

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είναι γνωστό πως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του σύγχρονου τρόπου ζωής. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση φρούτων, όπως το καρπούζι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών προβλημάτων, αυξάνει την ενέργεια, και γενικώς προάγει την υγεία του ανθρώπου.

Πιο συγκερκιμένα το καρπούζι:

  • Είναι πλούσιο σε νερό (92%) και ηλεκτρολύτες, τα οποία το καθιστούν εξαιρετικό σνακ για να καταπολεμήσουμε την αφυδάτωση των ζεστών καλοκαιρινών μηνών. Έτσι λοιπόν παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενυδάτωση του οργανισμού.
  • Είναι μια πλούσια πηγή λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της αντιοξειδωτικής του ικανότητας.Επιστήμονες υποστηρίζουν πως το καρπούζι είναι καλύτερη πηγή λυκοπενίου από την τομάτα.
  • Είναι πλούσιο σε L-Citrulline, ένα αμινοξύ το οποίο μειώνει τους μυικούς πόνους μετά από άσκηση. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αθλητές, και δημοσιέυθηκε στο περιοδικό «JournalofAgricultureandFoodChemistry» τον Ιούλιο του 2013 φάνηκε πως ο χυμός καρπουζιού βοήθησε στην επαναφορά των καρδιακών παλμών μετά την άσκηση, καθώς και μείωσε τους μυικούς πόνους μετά την άσκηση.
  • Βρέθηκε ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Αμερικάνο περιοδικό Υπέρτασης, βρέθηκε πως η χορήγηση χυμού καρπουζιού μείωσε την αρτηριακή πίεση  σε παχύσαρκους ασθενής μέσης ηλικίας με ήπια υπέρταση.
  • Είναι εξαιρετικό για την επιδρεμίδα και τα μαλλιά, λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Μια κούπα καρπούζι καλύπτει το 20% περίπου σε βιταμίνη Cτων ημερήσιων αναγκών μας.

Μη ξεχνάτε πως το κλειδί για καλή υγεία είναι μια διατροφή με ποικιλία τροφίμων, φρούτων και λαχανικών,  παρά η κατανάλωση συγκεκριμένων τρόφιμων. Οι σωστές διαιτητικές συνήθειες είναι αυτές που θα μας προστατέψουν από τις διάφορες ασθένειες.

Φαίδρα ΔάγκογλουΔιαιτολόγος Διατροφολόγος, MscFood Science and Technology/ Food Safety 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *