ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΟΑΝ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ!

Όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο τόσο πρέπει να προσέχουμε πόσο και πως γυμναζόμαστε.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ζέστη μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότητα της άσκησης αλλά επιστούν την προσοχή μας διότι κάποιες φορές ο συνδυασμός ζέστης και σωματικής καταπόνησης μπορεί να μην μας βγει σε καλό. «Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να ασκείται στη ζέστη», εξηγεί η Michele Olson, καθηγήτρια της επιστήμης της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Auburn, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. «Γι’ αυτό εξάλλου ιδρώνουμε» προσθέτει. Άλλωστε ο μηχανισμός της εξάτμισης του ιδρώτα από το δέρμα είναι αυτός που ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματός μας, ώστε αυτή να κινείται στα φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης η ζέστη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα -συμπεριλαμβανομένων και των μυών- και μειώνοντας την τριβή, οπότε διευκολύνονται οι διατάσεις. «Γι’ αυτό κάνουμε προθέρμανση πριν από την άσκηση» εξηγεί. Οστόσο προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τη διάρκεια της γυμναστικής στέλνουν χιλιάδες κάθε χρόνο στο τμήμα πρώτων βοηθειών των νοσοκομείων. Στα περισσότερα όμως περιστατικά το βασικό πρόβλημα δεν είναι η ζέστη, αλλά η υγρασία. «Αν είναι υψηλά τα επίπεδα της υγρασίας, ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί και αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, οδηγώντας σε θερμοπληξία, αφυδάτωση και κράμπες» δηλώσε η Olson. Σύμφωνα με τον δρ Cedric X. Bryant, από το Αμερικανικό Συμβούλιο Εκγύμνασης, όταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου και τα ποσοστά υγρασίας στο 60%, είναι προτιμότερο να κάνουμε γυμναστική σε εσωτερικούς χώρους. Όταν είναι στους 32 βαθμούς αλλά με 30% υγρασία η άσκηση μπορεί να είναι στην ύπαιθρο, ανάλογα και με την ένταση της άσκησης. Αν η θερμοκρασία είναι 26 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία κάτω από 50% έχουμε μάλλον ευχάριστες συνθήκες για άσκηση. Πάντα λέει ο δρ Bryant, η λήψη υγρών, κατά προτίμηση νερού, πριν, κατά και μετά την άσκηση  είναι must.

Πόσο υγιείς είστε;
Πριν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με οποιαδήποτε μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οφείλετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Αν, για παράδειγμα, πάσχετε από καρδιοπάθεια, χρόνιο νόσημα, και λαμβάνετε φάρμακα ή έχετε διαβήτη θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το είδος της άσκησης που αρμόζει καλύτερα στην κατάσταση σας.

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Ντυθείτε κατάλληλα
Προτιμήστε φαρδιά ρούχα από πολυεστέρα και βαμβάκι ή άλλα υλικά ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να απορροφούν την υγρασία και να κρατούν το σώμα σας δροσερό καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Δεν είναι η εφίδρωση αυτή που δροσίζει το σώμα σας, αλλά περισσότερο η εξάτμιση του ιδρώτα. Επομένως αποφύγετε να φοράτε ρούχα τα οποία «ρουφάνε» τον ιδρώτα και δεν του επιτρέπουν να εξατμιστεί.

Ενυδατωθείτε σωστά
Όσο πιο πολύ ιδρώνετε, τόσο περισσότερο χρειάζεστε την ενυδάτωση για να αποφύγετε τυχόν κράμπες λόγω ζέστης, εξάντληση ή ακόμα χειρότερα θερμοπληξία. Έχετε λοιπόν πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και πίνετε από αυτό συχνά και σε μικρές ποσότητες. Αποφύγετε τα ιδιαίτερα δημοφιλή αυτήν την περίοδο ενεργειακά ποτά και άλλα ζαχαρούχα ροφήματα και προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό ή νερό βρύσης. Τα ποτά αυτά απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε άτομα τα οποία κάνουν πολύ έντονη προπόνηση η οποία ξεπερνά την μία ώρα και, συν τοις άλλοις, είναι γεμάτα με σάκχαρα τα οποία σας επιβαρύνουν θερμιδικά.

Κάντε «δροσερές» προπονήσεις
Ο ήλιος, η υγρασία και τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης φτάνουν στο αποκορύφωμά τους το μεσημέρι. Επομένως για να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις της ζέστης, επιλέξτε να προπονηθείτε σε χώρους με επαρκή κλιματισμό και αερισμό.

Πάρτε το χαλαρά
Τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα καλό θα ήταν να αποφύγετε να προπονείστε σε εξωτερικούς χώρους. Αν παρ’ όλα αυτά δεν μπορείτε να μην το κάνετε και θέλετε πάση θυσία να κάνετε την προπόνησή σας φροντίστε να μην πιέσετε τον εαυτό σας να φτάσει στα όριά του και να κάνετε μια πιο χαλαρή προπόνηση.
Ξεκινήστε με χαμηλότερης έντασης ασκήσεις για λιγότερο χρονικό διάστημα και κάνετε μεγαλύτερα διαλείμματα.

Προσοχή στην υγρασία
Δεν είστε μέλος εθνικής ομάδας που παίζει στη Βραζιλία αυτή τη στιγμή, επομένως δώστε προσοχή στον παράγοντα υγρασία. Αν, εκτός από υψηλή θερμοκρασία, ο καιρός έχει και υγρασία τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα μας κάνει να νοιώθουμε ακόμα πιο έντονα τη ζέστη, μιας και το σώμα μας δεν μπορεί να «δροσιστεί» με τον ιδρώτα, κάτι που φέρνει τη θερμοπληξία σε απόσταση αναπνοής.

Η ξεκούραση είναι το παν
Όπως και τον χειμώνα έτσι και το καλοκαίρι ο οργανισμός σας μετά από την προπόνηση (ή τις προπονήσεις) χρειάζεται επαρκή ξεκούραση έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προσαρμογές που του «επιβάλλονται» μέσω της άσκησης. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε όσο χρειάζεται για να νοιώθετε ξεκούραστοι και να τρέφεστε σωστά.