παραδοσιακοί χοροί

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΜΑΣ;

Οι παραδοσιακοί χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας μπορούν να μας κάνουν να γυμναστούμε, να αγαπήσουμε και να γνωρίσουμε περισσότερο και καλύτερα τη χώρα και την περιοχή από την οποία καταγόμαστε.

Με το χορό γυμνάζομαι

Ένα αυτονόητο κέρδος όσων μαθαίνουν και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς είναι η άσκηση. Ο χορός είναι μια μοναδική άσκηση και οι παραδοσιακοί χοροί, όσο και αν φαίνονται απλοί και καθόλου κουραστικοί, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γυμνάσει κανείς ολόκληρο το σώμα του. Οι ελληνικοί χοροί διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή: οι κρητικοί χοροί θα γυμνάσουν περισσότερο τα πόδια και τα μπράτσα σας, οι νησιώτικοι χοροί θα σας κάνουν να κουνηθείτε λίγο παραπάνω και θα γυμνάσουν την κοιλιακή σας χώρα και τα γόνατά σας, οι μακεδονίτικοι χοροί θα σας βοηθήσουν να ασκήσετε τους μύες σας, καθώς το σώμα πρέπει να είναι στητό και περήφανο και τα χέρια σταθερά στη θέση τους.

Μαθαίνω το ύφος της κάθε περιοχής

Ηκάθε περιοχή στην Ελλάδα είναι διαφορετική και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στους χορούς της: στην Ήπειρο, για παράδειγμα, οι γυναίκες θα χορέψουν ταπεινά και σε εσωτερικό κύκλο, με τον εξωτερικό κύκλο να αποτελείται από άνδρες που μοιάζουν να τις προστατεύουν, ενώ στη Θράκη οι γυναίκες και οι άνδρες θα είναι πιο τολμηροί στις κινήσεις τους. Στους χορούς της Μικράς Ασίας και ειδικά στους καρσιλαμάδες θα υπάρχει έντονος ερωτισμός –χωρίς, όμως, καμία έντονη χειρονομία ή κίνηση της μέσης− και στους χορούς της Πελοποννήσου φαίνεται η χάρη των γυναικών και η λεβεντιά των ανδρών. Στον Πόντο το συναίσθημα είναι πολύ έντονο (πολλοί χορευτές ποντιακών χορών έχουν ρίζες από τον Πόντο και μεταφέρουν έντονα τα συναισθήματα του τόπου τους) και στους χορούς του Ιονίου η μελωδία καθοδηγεί τις κινήσεις και το ύφος θυμίζει αυτό των ευρωπαϊκών χορών.

Μαθαίνω την τοπική κουλτούρα και ιστορία

Οι παραδοσιακοί χοροί μέσα από όλες αυτές τις πληροφορίες που μας δίνουν μας κάνουν να κατανοούμε ευκολότερα την τοπική κουλτούρα και την ιστορία. Ο κάθε χορός έχει μια ιστορία να αφηγηθεί και πολύ συχνά εξυπηρετούσε κάποιο σκοπό. Η σούστα στην Κρήτη, όπως και ο μπάλος στα νησιά βοηθούσαν τους νέους να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους και να φλερτάρουν, ενώ χοροί όπως η «Μακρινίτσα» από τη Νάουσα θυμίζουν τις αυτοκτονίες γυναικών ανά την επικράτεια για να μην πέσουν στα χέρια κατακτητών. Άλλοι χοροί, όπως η ποντιακή σέρα (πυρρίχιος) ήταν χοροί-προθέρμανση για τη μάχη. Μέσα από τα βήματα του κάθε χορού μαθαίνουμε και ένα παραμύθι που συχνά ήταν πέρα για πέρα αληθινό.

Αυτοπεποίθηση και ομαδικότητα

Βέβαια, μέσα από το χορό ή και το χορόδραμα αποκτούμε κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη: την αυτοπεποίθηση. Ο χορός απελευθερώνει την ενέργεια και την ένταση του σώματος, όπως και τα συναισθήματά μας και μας βοηθά να βελτιώσουμε τη γλώσσα του σώματος και την εκφραστικότητά μας ως προς τους άλλους. Ιδιαίτερα οι ζευγαρωτοί ή ελεύθεροι παραδοσιακοί χοροί μας βοηθούν να μάθουμε πώς να στεκόμαστε και πώς να κινούμαστε με άνεση σε ένα χώρο ή απέναντι από έναν παρτενέρ. Οι κυκλικοί χοροί μας ενώνουν με την υπόλοιπη ομάδα και μας μαθαίνουν πώς να παρατηρούμε και πώς να προσέχουμε τους ανθρώπους με τους οποίου χορεύουμε. Όσοι χορεύουν στην αρχή και στο τέλος ενός κύκλου πρέπει να παρατηρούν τι γίνεται και να κρατούν σταθερό το ημικυκλικό σχήμα που τα σώματα των χορευτών σχηματίζουν συνολικά.

Ένα πλεονέκτημα των ελληνικών χορών  που παραδίδουν αντίστοιχα μαθήματα είναι πως υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι και χοροδιδάσκαλοι που κάνουν πολύ καλή δουλειά και με σεβασμό στην παράδοση, αποφεύγοντας τις υπερβολές και τις χορογραφίες, ενώ και οι συνδρομές στους συλλόγους είναι εξαιρετικά οικονομικές. Δοκιμάστε το και δε θα το μετανιώσετε – ειδικά εάν ενταχθείτε σε μια ομάδα που επικεντρώνεται σε χορούς της ιδιαίτερης πατρίδας σας, καθώς θα ανακαλύψετε πολλά για τον τόπο σας!

Πηγή: http://www.topoikaitropoi.gr