ζευγάρια κοροναιός

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Αγαπητοί ασκούμενοι,

οι συνθήκες στις οποίες ζούμε τις τελευταίες μέρες είναι ασυνήθιστες και πρωτόγνωρες. Πολλά αλλάζουν στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας καθώς επιβάλλονται νέα μέτρα για την προφύλαξή μας από τον κορονοϊό. Τα γραφεία αδειάζουν και όλο και περισσότεροι υπάλληλοι ξεκίνησαν να εργάζονται από το σπίτι, γεγονός που για πολλά ζευγάρια σημαίνει ότι θα βρίσκονται μαζί κάτω από την ίδια στέγη όλο το εικοσιτετράωρο. Για πολλούς η σκέψη ότι θα μείνουν στην καραντίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί με τον/την σύντροφό τους, είναι από ανησυχητική έως τρομακτική. Για άλλους πιο αισιόδοξους αποτελεί ένα δώρο χρόνου που τους χαρίστηκε, καθώς ποτέ δεν είχαν με το ζευγάρι τους το χρόνο που ήθελαν. Το σίγουρο είναι ότι για όλους θα αποτελέσει ένα μεγάλο πείραμα…

Μαγική συνταγή δεν υπάρχει στο χρόνο που πρέπει να περνούν τα ζευγάρια μαζί αλλά είναι πολύ σημαντικό να καθιερωθεί μια νέα ρουτίνα στη ζωή μας, όπου θα διατηρούμε τις ισορροπίες που είχαμε πριν την καραντίνα, και θα υιοθετήσουμε νέους ρόλους στην καινούργια καθημερινότητα που καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε.

Προσωπικός χώρος

Ο προσωπικός  χώρος είναι απαραίτητος ακόμα και για τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια.  Κάθε άνθρωπος  χρειάζεται να νιώθει την ασφάλεια  του μαζί, αλλά και την ατομικότητα του εγώ. Φροντίζουμε να περνάμε χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα   χωριστά είτε με το να εργαζόμαστε από το σπίτι  είτε με το να απομονωνόμαστε σε ξεχωριστά δωμάτια του σπιτιού, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή κάνοντας μία οποιαδήποτε ασχολία που μας ευχαριστεί.

Νέα καθημερινότητα-νέες υποχρεώσεις

Από τη στιγμή που θα είμαστε πάρα πολλές ώρες μέσα στο σπίτι αποκτούμε και νέες υποχρεώσεις. Το βάρος αυτών δεν πρέπει να το επωμίζεται μόνο ο ένας αλλά να γίνεται σαφής καταμερισμός των δουλειών του σπιτιού και των τυχόν μετακινήσεων εκτός σπιτιού.

Προσέχω τον προσωπικό μου χώρο

Όταν βρισκόμαστε συνεχόμενα σ’ έναν χώρο το να τον έχουμε όμορφο και περιποιημένο βοηθάει την ψυχολογία και τη διάθεση μας. Ένα ξεκαθάρισμα αντικειμένων, καθώς και συνηθειών είναι απαραίτητο. Συζητήστε με το ζευγάρι σας τι θα μπορούσατε να αλλάξετε, τι να πετάξετε και τι να κρατήσετε, δημιουργώντας έτσι χώρους που σας κάνουν χαρούμενους και δημιουργικούς.

Προσέχω τον εαυτό μου

Μπορεί να είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε στο σπίτι για κάποιο χρονικό διάστημα και κάποιοι να δουλεύουν από εκεί. Το πιο εύκολο και σύνηθες είναι να είμαστε όλη μέρα με τις πυτζάμες, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζουν οι μέρες και οι ώρες. Σηκωθείτε, ντυθείτε και ξεκινήστε τη μέρα σας με άλλη ψυχολογία. Το να προσέχουμε λίγο τον εαυτό μας βοηθάει τη διάθεση μας αλλά και το σύντροφο που έχουμε δίπλα μας!!

Η απομόνωση λόγω καραντίνας, μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να αναδιοργανώσουμε τον εαυτό μας και τη σχέση μας. Μια ευκαιρία να «ξαναξυπνήσουμε» και να βοηθήσουμε να αναδυθούν όλα αυτά που μας ένωσαν εξαρχής.

Το γεγονός ότι είμαστε απομονωμένοι δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθεί ο ρομαντισμός. Υπάρχουν πολλές ιδέες για ρομαντικά ραντεβού μέσα στο σπίτι. Πάνω από όλα χρειάζεται καλή διάθεση, φαντασία, επικοινωνία με τον/την σύντροφο και κατανόηση. Ο έρωτας και η αγάπη μπορούν να αναζωπυρωθούν ακόμα και στα χρόνια του κορονοϊού!

  • Γίνετε δημιουργικοί. Μαγειρέψτε, ζωγραφίστε, παίξτε επιτραπέζια, γυμναστείτε παρέα!!
  • Διαβάστε βιβλία, δείτε σειρές, τεμπελιάστε και λιγάκι!!
  • Βραδιά καραόκε! Γελάστε, τραγουδήστε και ξεδιπλωθείτε μπροστά στο ζευγάρι σας.
  • Γράψτε ερωτικά γράμματα όπως παλιά!! Και αν δεν είστε τόσο ρομαντικοί και είστε πιο πολύ της τεχνολογίας, κρατήστε ημερολόγιο με βίντεο στο κινητό σας μιλώντας για την καθημερινότητας σας. Μόλις τελειώσει όλο αυτό θα έχετε ένα γραπτό ή ψηφιακό ημερολόγιο να σας θυμίσει αυτά που ζήσατε!!

Το να μοιράζεσαι με κάποιον τη ζωή σου, τους στόχους σου και τα θέλω σου δεν είναι εύκολη υπόθεση… Πολλές σχέσεις θα δοκιμαστούν και θα χρειαστούν πολλή σκληρή δουλειά. Με τις παραπάνω συμβουλές μένουμε σπίτι και (παρα)μένουμε μαζί!!

Βιβλιογραφία

http://www.psychotherapistathens.gr/arthra-psychologias-psychotherapeias/60-zevgaria-sxeseis.html
https://neoskosmos.com/el/240464/o-koronoios-dokimazei-kai-tis-scheseis-ton-zevgarion/
https://www.image.ie/life/6-date-night-ideas-keep-romance-youre-isolating-home-187797
https://www.buryfreepress.co.uk/news/five-date-ideas-for-couples-during-the-coronavirus-lockdown-9104320/
https://www.news247.gr/afieromata/5-symvoyles-eidikoy-ftasete-chorismo-exaitias-karantinas.7604848.html

Μαυρονάνος Απόστολος

Εμμανουηλίδου Βίκυ