ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ.

Ο όρος #οστεοαρθρίτιδα αναφέρεται σε σύνδρομο αρθρικού πόνου και συνδυάζεται με μειωμένη λειτουργικότητα των αρθρώσεων και χαμηλή ποιότητα ζωής.
Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση αλλά κυρίως τις αρθρώσεις του γόνατος, του ισχίου και του χεριού.
Είναι η πλέον συχνή μορφή αρθροπάθειας και μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιου πόνου και αναπηρίας παγκοσμίως (national collaborating center for chronic conditions (UK),2008).
Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν #αρθρικό_πόνο, ευαισθησία, δυσκαμψία, οίδημα και μειωμένη λειτουργικότητα της άρθρωσης.
Η πλειονότητα των ασθενών με αρθροπάθειες αποφεύγουν οποιοδήποτε είδος άσκησης φοβούμενοι μήπως επιβαρύνουν τις αρθρώσεις και επιταχύνουν την εξέλιξη της νόσου. (Metsios, Stavropoulos-Kalinoglou, Veldhuijzen van Zanten, et al.,2008).
Αποτελέσματα μελετών όμως δείχνουν ότι η άσκηση δεν προκαλεί φθορά της άρθρωσης και υποστηρίζουν την χρήση της ως θεραπευτικό μέσο παρέμβασης σε κάθε στάδιο της νόσου (de Jong et al.,2003; Fransen et al.,2015).
Αντίθετα τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνοδεύονται από μία σειρά προβλημάτων υγείας και χαμηλή ποιότητα ζωής. (Bell, Hendry, & Steultjen,2020; Roddy et al., 2005).
Πέρα από τα γενικά οφέλη στον οργανισμό των ασθενών με αρθροπάθειες, η άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της νόσου(Metsios & Kitas, 2018; Verhoeven et al.,2016). Η αυξημένη μυϊκή δύναμη επηρεάζει θετικά το εύρος κίνησης βελτιώνοντας την κινητικότητα (Westby,2021) και αυξάνοντας την ικανότητα των ασθενών να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες (Ekblom &Nordermar,2003).
Η αυξημένη αερόβια ικανότητα μειώνει σημαντικά το αίσθημα κόπωσης κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων
(Neuberger et al.,1997).
Οι ασθενείς με αρθρίτιδα συχνά πάσχουν από κατάθλιψη και νιώθουν απομονωμένοι από το κοινωνικό σύνολο.
Η ικανοποίηση που αντλούν από την συμμετοχή τους σε προγράμματα άσκησης βελτιώνει την ψυχολογική τους κατάσταση και βοηθάει στην τήρηση των στόχων άσκησης που έχουν θέσει (Kelley, Kelley, & Hootman,2015).

Στα ELIXIR – Physical Health & Prevention Studios η #αξιολόγηση της ικανότητας για άσκηση σε ασθενείς με αρθροπάθειες είναι πολύ σημαντική και αποτελεί βάση του κάθε προγράμματος άσκησης που θα σχεδιάσουμε.
Στόχος μας είναι ο καθορισμός της βέλτιστης έντασης άσκησης καθώς και ο εντοπισμός τυχόν λανθανουσών καταστάσεων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Οι ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασκούμενου διαφέρουν σημαντικά.
Για τον λόγο αυτό η ομάδα προπονητών μας επιμένει και τονίζει ιδιαίτερα την σημασία της εξατομίκευσης και επίβλεψης του προγράμματος άσκησης.

Εμπιστευτείτε τους #επιστήμονες_άσκησης των ELIXIR.

elixir_boutique_studios #elixir_physical_health_and_prevention_studios