παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων

4Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

     Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων και είναι μία ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει. 

Η ημερομηνία αυτή θεσμοθετήθηκε, με πρωτοβουλία των Ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων από το 2010 και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, για την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων, που υπολογίζεται ότι ζουν ανάμεσα μας και κατά κανόνα κάτω από άθλιες συνθήκες.          

Αδέσποτος σκύλος ή γάτα, είναι αυτός που ζει στο δρόμο, όχι από επιλογή, αλλά μετά από την εγκατάλειψη του από τον άνθρωπο. Το αποτέλεσμα αυτής της απερίσκεπτης-απάνθρωπης ενέργειας, είναι τα εγκαταλελειμμένα ζώα να περιπλανιούνται  και να μη τρέφονται επαρκώς, να πέφτουν θύματα κακοποίησης, τραυματισμού ή και θανάτωσης, με πρωταγωνιστές συνήθως τους ανθρώπους και τέλος να ζευγαρώνουν και να γεννούν κατ’ επανάληψη, αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό τους. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι ο χρόνος ζωής των ταλαιπωρημένων αυτών ζώων, ανέρχεται κατά τα δύο έτη περίπου. 

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και εκείνων που φιλοξενούνται σε φιλοζωικές, καταφύγια, πανσιόν και σπίτια εθελοντών περιμένοντας να υιοθετηθούν, ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες! 

Πώς μπορεί όμως αυτό να εξηγηθεί εφόσον η ευαισθησία του κόσμου απέναντι στα ζώα αυξάνεται; Υπάρχει άραγε λύση στο πρόβλημα; 

Το πρώτο που θα πρέπει να κατανοήσουμε είναι, ότι το πρόβλημα δεν είναι τα αδέσποτα, αλλά εμείς! Είμαστε οι δημιουργοί του προβλήματος, αλλά την ίδια ώρα είμαστε και αυτοί που μπορούν να αλλάξουν αυτή τη κατάσταση. Παρά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προβλήματος, μπορεί να υπάρξει λύση, με τη δημιουργία φιλοζωικής κουλτούρας και την πλήρη κατανόηση βασικών εννοιών, όπως είναι: 

Η στείρωση: Στειρώνοντας το σκύλο ή τη γάτα μας, περιορίζουμε τον αριθμό των αδέσποτων και βοηθάμε εκείνα που ψάχνουν σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή θωρακίζουμε την υγεία του κατοικίδιου μας και αυξάνουμε το προσδόκιμο χρόνο  ζωής του. 

Υπεύθυνη υιοθεσία: Η υιοθεσία αποτελεί μια πράξη ευθύνης. Προτού να υιοθετήσουμε ένα σκύλο ή γάτα, θα πρέπει να αναλογιστούμε ποιές είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντί του και αν μπορούμε να τις καλύψουμε από τη πρώτη στιγμή, μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. 

Ο αριθμός των ζώων συντροφιάς που εγκαταλείπονται στους δρόμους ή «επιστρέφονται» στους ανθρώπους που τα φιλοξενούσαν, είναι τεράστιος, κυρίως λόγο της άγνοιας όλων των παραπάνω. 

Η ηλεκτρονική σήμανση και η ταυτότητα, η βόλτα με το λουρί και η εκπαίδευση, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η 4η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα, μπορεί να είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. 

Σε όσους ισχυρίζονται ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς και δεν υπάρχει ο χρόνος και η πολυτέλεια για ενασχόληση με τέτοια ζητήματα, οι κτηνίατροι απαντούν ότι η αντίσταση στην ηθική κρίση και η προάσπιση αρχών, αξιών και δικαιωμάτων, είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή τη παρακμή. Και δε μπορεί παρά η βελτίωση να ξεκινήσει από την υπεράσπιση των αδύναμων ζώων.