ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Όλοι έχουμε σκεφτεί, έστω και μία φορά, να κάνουμε μία αποτοξίνωση επειδή για κάποιο χρονικό διάστημα το παρακάναμε με το φαγητό και το αλκοόλ. Συνήθως, αυτή η επιθυμία δημιουργείται μετά από τις γιορτές, καθώς επιθυμούμε να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με σωματική ευεξία. Συγκεκριμένα, οι «δίαιτες αποτοξίνωσης» υπόσχονται να απομακρύνουν τις βλαβερές τοξίνες από το σώμα μας και να προκαλέσουν σημαντική απώλεια βάρους.

Όταν ακούμε τη λέξη αποτοξίνωση, ξέρουμε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Συνήθως, απαιτείται να καταναλώνουμε μόνο συγκεκριμένες τροφές (κυρίως φρούτα ή λαχανικά) και να πίνουμε αρκετά ροφήματα. Βέβαια, μας προκαλούν έντονο αίσθημα πείνας και γι’ αυτόν το λόγο τις ακολουθούμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ξεχνάμε όμως το πιο σημαντικό!

Καμία αξιόπιστη έρευνα δεν αποδεικνύει ότι με μία συγκεκριμένη δίαιτα μπορούμε να απομακρύνουμε τις τοξίνες από το σώμα μας. Ο οργανισμός μας διαθέτει όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για να απομακρύνει καθημερινά τις τοξίνες (μέσω του κυκλοφορικού, του αναπνευστικού, του ουροποιητικού, του πεπτικού συστήματος και φυσικά μέσω του δέρματος). Μία αποτοξίνωση μπορεί να προκαλέσει έλλειψη πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων και να αποδυναμώσει τον οργανισμό μας. Μάλιστα σύμφωνα με τις έρευνες, όχι μόνο δεν θα μας προσφέρει ευεξία και ενέργεια, αλλά μπορεί να μας προκαλέσει λήθαργο, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας.

Ωστόσο, όταν πραγματικά αισθανόμαστε ότι η διατροφή μας ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη για κάποιο διάστημα, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα και να «αποτοξινώσουμε» το σώμα μας χωρίς να το βλάψουμε.

  1. Απομακρύνουμε από τη διατροφή μας τα γλυκά και όλες τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη. Στον καφέ μας προσθέτουμε στέβια, λίγο μέλι ή λίγο σιρόπι αγαύης.
  2. Προτιμούμε το σπιτικό φαγητό και αποφεύγουμε όλες τις τηγανητές τροφές, τις συσκευασμένες τροφές και το «έτοιμο φαγητό». Εάν θέλουμε μπορούμε να εστιάσουμε και στα φαγητά που παραλείψαμε το τελευταίο διάστημα, όπως τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά.
  3. Αποφεύγουμε το αλκοόλ, ειδικά εάν το τελευταίο διάστημα έχουμε καταναλώσει άφθονη ποσότητα. Σε μία έξοδο, επιλέγουμε μπύρα ή κρασί σε μικρή ποσότητα που είναι πιο ελαφριά ποτά και αποδίδουν λιγότερες θερμίδες.
  4. Κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο καταναλώνοντας άφθονη ποσότητα νερού. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε και πράσινο τσάι (όχι περισσότερο από 2-3 φλιτζάνια την ημέρα). Φυσικά, θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία πέρα από όλα τα οφέλη προσφέρουν και ενυδάτωση στον οργανισμό μας.
  5. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την ποσότητα του αλατιού που προσλαμβάνουμε. Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και αποφύγουμε τις τροφές που περιέχουν «κρυμμένο» αλάτι σε μεγάλη ποσότητα (τυριά, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, κράκερ).

Μαρούδα Κωνσταντίνα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος