Ακόμα και εάν έχουμε αποφασίσει να νηστέψουμε μόνο τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η διατροφή μας θα είναι ισορροπημένη και το βάρος μας μετά την Κυριακή του Πάσχα, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Πως μπορούμε να το πετύχετε αυτό; Με τα ακόλουθα βήματα!!
1.Είναι σημαντικό να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό γεύμα, που θα μας παρέχει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας, λοιπόν, το πρωινό γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει:
•1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων και 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μέλι και ταχίνι ή μαρμελάδα
•1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων ή 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου και 1 κουλούρι σουσαμένιο ή 1 σταφιδόψωμο
2.Ο αποκλεισμός κάποιων τροφών από το διαιτολόγιο, έχει ως αποτέλεσμα να αισθανόμαστε συνεχώς πεινασμένοι. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το αίσθημα, πρέπει να έχουμε πολλά και μικρά γεύματα και να μη παραλείπουμε τα ενδιάμεσα σνακ. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, κριτσίνια, κράκερ και φρυγανιές ολικής άλεσης), αποτελούν καλές επιλογές για ένα ενδιάμεσο γεύμα, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία του αισθήματος κορεσμού.
3.Συνήθως τις ημέρες που νηστεύουμε, καταναλώνουμε αυξημένη ποσότητα φαγητού προκειμένου να χορτάσουμε. Εάν λοιπόν κάποια ημέρα το μενού περιλαμβάνει ζυμαρικά, είναι σημαντικό να δώσουμε σημασία στην ποσότητα. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και να προσθέσουμε διάφορα λαχανικά (μανιτάρια, κολοκυθάκι, καρότο, πιπεριά), ώστε να χορτάσουμε καταναλώνοντας μικρότερη μερίδα.
4.Εάν τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Παρασκευή νηστέψουμε και από λάδι, τότε το μεσημεριανό γεύμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία πλούσια σαλάτα με διάφορα λαχανικά, την οποία θα συνδυάσετε με ένα dressing από ξύδι balsamico και μέλι. Επίσης, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη σαλάτα μας με σουσάμι, λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς ή με όσπρια. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσουμε τε ένα πιάτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Επίσης, ο συνδυασμός του σουσαμιού με τους ξηρούς καρπούς ή τα όσπρια, μας εξασφαλίζει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
5.Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τρώμε μαγειρίτσα, ένα πιάτο το οποίο είναι αρκετά επιβαρυμμένο με θερμίδες και λιπαρά. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της ημέρας να φάμε ελαφρά, επιλέγοντας κάποιο φρούτο για τα ενδιάμεσα γεύματα και μία σαλάτα για το μεσημεριανό. Επίσης, καλό είναι μετά το απογευματινό να μην αφήσουμε το στομάχι σας άδειο, μέχρι τη στιγμή που θα απολαύσουμε τη μαγειρίτσα. Το γεύμα μετά την Ανάσταση, μπορεί να περιλαμβάνει ένα πιάτο μαγειρίτσα, ένα αυγό, σαλάτα και λίγο ψωμί.
6.Την Κυριακή του Πάσχα μπορούμε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με 1-2 λεπτές φέτες τσουρέκι και μέχρι να καθίσουμε στο τραπέζι, να ελέγξουμε την πείνα μας με 1-2 φρέσκα φρούτα. Στο κύριο γεύμα γεμίζουμε έξυπνα το πιάτο μας και ξεκινάμε φυσικά από τη σαλάτα. Ιδανικά, βάζουμε στο μισό πιάτο σαλάτα, στο ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κατσίκι, αρνί, τυρί, αυγό) και στο άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (πατάτες φούρνου, ψωμί, ή ρύζι). Φυσικά, μπορούμε να συνοδεύσουμε το γεύμα μας με λίγο κρασί και να απολαύσουμε ένα μικρό κομμάτι γλυκό ή 1 μικρό παγωτό. Καλό είναι, στο βραδινό γεύμα να επιλέξουμε κάτι ελαφρύ και να μην καταναλώσουμε ότι έχει περισσέψει από το τραπέζι της Λαμπρής.
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση
Μαρούδα Κωνσταντίνα
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος