ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ Ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΟΥ; ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΛΥΣΗ!

Εάν ακολουθούμε πιστά ένα διαιτολόγιο, χωρίς να βλέπουμε αποτελέσματα στη ζυγαριά, είναι σίγουρο ότι θα ρίξουμε το φταίξιμο στο μεταβολισμό μας. Είναι κάτι που ακούμε πολύ συχνά γύρω μας, καθώς πολλοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να χάσουν κιλά επειδή ο μεταβολισμός τους έχει κολλήσει. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Και εάν ναι, ποια είναι η λύση;

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των εργασιών με τις οποίες το σώμα μας παράγει ενέργεια, προκειμένου να επιβιώσει και να πραγματοποιήσει όλες τις λειτουργίες του. Διαφέρει από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (π.χ. φύλο, ηλικία, βάρος, μυϊκή μάζα κα). Φυσιολογικά, μετά τα 30 έτη της ζωής μας ο μεταβολισμός αρχίζει να μειώνεται κατά 1-2 % κάθε δεκαετία.

Ωστόσο, οι συνεχόμενες και πολλές φορές εξαντλητικές δίαιτες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν το μεταβολισμό μας σε χαμηλά επίπεδα. Σε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους φεύγει από το σώμα μας λίπος, υγρά και μυϊκή μάζα. Όταν ξαναβάζουμε τα κιλά που έχουμε χάσει, τότε αυξάνεται κυρίως το λίπος. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι οι συνέχεις αυξομειώσεις στο σωματικό μας βάρος (φαινόμενο γιο – γιο) έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά η πολύτιμη μυϊκή μας μάζα και να αυξάνεται ο λιπώδης ιστός. Μάλιστα, όταν επιλέγουμε να χάσουμε βάρος με μία ιδιαίτερα στερητική δίαιτα το πλήγμα που δέχεται ο μυϊκός ιστός μας είναι ακόμη μεγαλύτερο. Εάν σκεφτούμε ότι οι μύες σε κατάσταση ηρεμίας καίνε 3 φορές περισσότερες θερμίδες, τότε είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε για ποιο λόγο έχουμε χαμηλές καύσεις.

Πως μπορούμε λοιπόν να αυξήσουμε ή να ξεμπλοκάρουμε το μεταβολισμό μας;

Η λύση βρίσκεται στην αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω της γυμναστικής. Μη διστάσετε λοιπόν να ζητήσετε από το γυμναστή σας το κατάλληλο ασκησιολόγιο, το οποίο θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα και κατά συνέπεια το μεταβολισμό σας. Ταυτόχρονα, μπορείτε να ακολουθήσετε και ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που θα καλύπτει τις ανάγκες σας, ειδικά σε πρωτεΐνη. Μετά από λίγο διάστημα τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή, καθώς θα έχει αλλάξει η σύσταση του σώματος σας, ενώ θα έχετε λιγότερο σωματικό λίπος και περισσότερο μυϊκό ιστό.

Μαρούδα Κωνσταντίνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος