covid19

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ COVID19

Στη εποχή που ζούμε, σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σαν να είμαστε πρωταγωνιστές σε ένα εκπληκτικά, μπερδεμένο, ονειρικά πλασμένο κινηματογραφικό έργο, χωρίς καμία καλή νεράιδα να μας σώσει είναι λογικό να είμαστε περισσότερο επιρρεπείς στην απραξία και την ρουτίνα, στην πιστή παρακολούθηση των ειδήσεων και των νέων μέτρων, να βάζουμε τον εαυτό μας να πειθαρχεί σε όσα προτείνονται για την καλύτερη λειτουργία της χώρας, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο άγχος και πίεση στην ήδη καινούργια πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα έχει αντίκτυπο στις ζωές κάθε ανθρώπινης ύπαρξης τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η λύση όμως φαίνεται πως είναι μοναδικά στα χέρια μας.

Για ακόμη μια φορά, φαίνεται πως το μοναδικό ‘’αντίδοτο’’ απέναντι στην σωματική και στη ψυχική υγεία είναι η άσκηση. Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε αποδείχθηκε πως η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη ενώ αντίθετα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να μειώνουν την σωματική τους δραστηριότητα. Έτσι λοιπόν όσο περισσότερο κινούμαστε τόσο μειώνουμε και την πιθανότητα να πάθουμε κατάθλιψη (Choi et al.2019).

Εξίσου σημαντικό είναι να αναφερθεί πως όσα προαναφέρθηκαν έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στις εγκυμονούσες γυναίκες καθώς, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες επιλέγουν να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν κάποιο είδος άσκησης κατά τη διάρκεια της κύησης. Εξάλλου η άσκηση όπως προαναφέρθηκε είναι το ισχυρότερο μέσο ενίσχυσης της υγείας, της ευεξίας της ορθοσωμίας και της ψυχολογίας για την ανθρώπινη φύση. Στη σύγχρονη μαιευτική πράξη η καλή υγεία του εμβρύου καθορίζεται κυρίως από την άμεση παρακολούθηση και τον έλεγχό του, αλλά και από την καλή κατάσταση υγείας της μητέρας που είναι καθοριστική για την εμβρυϊκή ανάπτυξη (Μαμόπουλος & Ρούσους, 2005).

Έτσι ένεκα τις σοβαρές, μορφολογικές και ψυχολογικές μεταβολές που δέχονται οι μέλλουσες μαμάδες η καλύτερη λύση για να είναι ολιστικά υγιείς είναι να σηκωθούν από τον καναπέ και να βοηθήσουν το σώμα και την ψυχή τους, με μεγάλη προσοχή γιατί φυσικά οι μεταβολές αυτές χρίζουν και από ιδιαίτερη μεταχείριση. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά την ύπαρξη του νέου αυτού, αόρατου ιού, οι έγκυες γυναίκες φαίνεται πως είναι αρκετά ευάλωτες γενικά απέναντι σε αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα στην εποχική γρίπη αλλά και στο SARS-Cov, για αυτό και οι εγκυμονούσες γυναίκες προτείνεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές χωρίς περιττό άγχος και φτιάχνοντας την καθημερινότητα με βάση τα προσωπικά τους επίπεδα ευχαρίστησης ( Chen h, et al.2020).

Εάν λοιπόν είστε από τις λίγο πιο τολμηρές μέλλουσες μανούλες και συνηθίζατε να κάνετε τις βολτούλες σας έξω στην ύπαιθρο, μπορείτε να συνεχίσετε την άσκησή σας εκεί. Όπου και αν επιλέξετε να αθληθείτε, σημασία έχει  να γεμίσετε τη μέρα σας κάνοντας πράγματα που σας κάνουν να χαμογελάτε και που κάνουν το σώμα σας να αισθάνεται ευεξία.

 READY, SET, GO.

 • Πολλή σημαντική και πλέον διαδεδομένη είναι η εξάσκηση της μεθόδου Pilates και Yoga ή ακόμα και μια σειρά διατατικών ασκήσεων που αυξάνουν την αιματική ροή και την κινητικότητα των αρθρώσεων του σώματος, κατά την κύηση. Παρόλα αυτά προτείνεται η καθοδηγούμενη εκτέλεση, τέτοιου είδους ασκήσεων και προγραμμάτων από κάποιον προσωπικό γυμναστή καθώς η μορφολογία και η ανάγκες του σώματος κάθε γυναίκας στη κύηση ποικίλουν αρκετά.
 • Η αερόβια άσκηση είναι σίγουρο πως θα βοηθήσει κάθε γυναίκα να νιώσει ευεξία και σίγουρα θα την βγάλει από την καθημερινότητα, ρυθμίζοντας και το σωματικό της βάρος που σίγουρα  αντιμετωπίζει κάποια άνοδο αυτή τη περίοδο. Έτσι εάν ασκείστε έξω και μάλιστα συνηθίζατε να τρέχετε πριν την κύηση, επιλέξτε τρέξιμο χαμηλής έντασης μισή ώρα, 5 φορές την εβδομάδα ή και υψηλής έντασης γρήγορο βάδην.
 • Εάν είστε λίγο πιο επιφυλακτική, ‘’σπιτόγατα’’ και θέλετε να παραμείνετε σπίτι κανένα πρόβλημα! Το επιτόπιο ή συνεχιζόμενο jogging χαμηλής έντασης για 20-30/min κάθε μέρα μπορεί να φανεί εξίσου κερδοφόρο. Καλό θα είναι να διαλέξετε μια μαλακή επιφάνεια μέσα στο σπίτι όπως ένα χοντρό χαλί, ένα σταθερό στρώμα ή το ξύλινο δάπεδο.
 • Επειδή ξέρω πως μερικές από εσάς δεν τα πάτε και τόσο καλά με το τρέξιμο συν της περίσσειας ακινησίας των ημερών, σας έχω την λύση! Τεμαχίζοντας το μισάωρο jogging σε επιμέρους μικρά 10λεπτα ή και 5λεπτα κινητικά διαλείμματα, θα ολοκληρώσετε την ημερήσια προπόνησή σας με πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
 • Τέλος επειδή όπως είπαμε βασικός ‘’κανόνας’’ στην άσκηση είναι να περνάμε καλά και να χαμογελάμε, η πιο καλή λύση για την εκγύμνασή σας στο σπίτι είναι να περάσετε χρόνο με τους αγαπημένους σας ανθρώπους και φυσικά να μοιραστείτε και λίγο από το ‘’workout’’ σας. Πιαστείτε χέρι-χέρι και χορέψτε, απολαύστε την αγαπημένη σας μουσική και τους αγαπημένους σας ανθρώπους.

ΥΓ: Εάν θέλετε να αυξήσετε την ένταση της άσκησης μπορείτε να δημιουργήσετε μια μικρή χορογραφία με κινήσεις χεριών (άρσεις, περιστροφές μπροστά-πίσω), κινήσεις ποδιών (καθίσματα, κίνηση πίσω- μπρός, προβολές, απαγωγές, προσαγωγές κτλ) αλλά και στροφές κορμού που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην ευεξία του σώματός σας.

 • Πέρα από όσα προαναφέρθηκαν, οι οικιακές δουλειές είναι από μόνες τους ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής ειδικά με το μεγάλο φορτίο που έχετε στην παρέα σας, όμως καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινότητα και πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε ακόμα περισσότερο πως φροντίζεται και αγαπάτε τον εαυτό σας.

Απαραίτητος ‘’εξοπλισμός’’

 1. Τα αγαπημένα μας ρούχα, παπούτσια, γάντια και εννοείται το αγαπημένο μας άρωμα.
 2. Τις πιο πλούσιες μας αναπνοές.
 3. Το πιο ειλικρινές  και απολαυστικό μας χαμόγελο.
 4. Την αγαπημένη μας μουσική στο τέρμα.
 5. Έναν από τους αγαπημένους ανθρώπους του κοντινού μας περιβάλλοντος. Οι μεγαλύτερες απολαύσεις πρέπει να μοιράζονται.

Ει!!! και με απόσταση ε;

Να πίνετε πολύ νερό, να τρέφεστε σωστά, να κοιμάστε ευχάριστα και ολοκληρωμένα, να χαμογελάτε και να είστε ευγνώμων.

ENJOY IT  !!!

Μαριλού Παπασλάνη

Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.