Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ.

Στα ELIXIR Health & Fitness Boutique Studios πιστεύουμε βαθιά ότι ο άνθρωπος που έχει το κουράγιο να σηκωθεί από τον καναπέ του και να συμπεριλάβει την άσκηση στο καθημερινό του πρόγραμμα, ο άνθρωπος που έχει πάθος για τη ζωή, μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του και να αλλάξει τον κόσμο

Η ιστορία μας, αποδεικνύει την πίστη μας στον παραδοσιακό τρόπο άσκησης και γενικά την άσκηση σαν μέσο πρόληψης της υγείας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Για εμάς, στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο ασκούμενος, και αναζητούμε την τίμια συναλλαγή μαζί του, με απώτερο σκοπό να τον καθοδηγήσουμε, μέσω της σωστής ενημέρωσης και της έμπνευσης, να πετύχει τους στόχους του.

Στις μέρες μας, διανύοντας όλοι μας ίσως την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής μας, η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο μας απέναντι σε κάθε ασθένεια του σώματος, του νου και της ψυχής. Εμείς στα ELIXIR προκαλούμε και προσκαλούμε όλους τους ανθρώπους, να σηκωθούν από τους καναπέδες και τις πολυθρόνες ώστε να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα εντός και εκτός του σπιτιού τους.

Περισσότερη δραστηριότητα, περισσότερη ενέργεια, λιγότερα φάρμακα, λιγότερες ασθένειες….μακροβιότητα, χαρούμενα πρόσωπα, περισσότερη διάθεση για ζωή.

Η πρόοδος στην τεχνολογία, έχει ενθαρρύνει τον καθιστικό τρόπο ζωής, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να βρούμε τρόπους να κινηθούμε. Για πολλούς ανθρώπους, η εργασία στο γραφείο (δεδομένη αύξηση της τηλεργασίας) περιλαμβάνει εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε αυτό, ενώ για άλλους η καθημερινότητα τους είναι μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή και στο κινητό. Για μερικούς, μπορεί να είναι όλη μέρα. Παρά την αυξανόμενη διαθεσιμότητα εργονομικών προϊόντων και προϊόντων στο χώρο εργασίας και στο σπίτι, όπως ευέλικτες ώρες γυμναστικής, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πολλοί άνθρωποι και υπάλληλοι γραφείου θα έχουν ήδη προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο σώμα τους ως αποτέλεσμα του να κάθονται όλη μέρα.

Ακόμα και εντός των σωματικά ενεργών ατόμων, υπήρχε ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ καθίσματος και κινδύνου θνησιμότητας. Αυτή είναι μια σημαντική παρατήρηση γιατί υποδηλώνει ότι οι υψηλές ποσότητες καθίσματος δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με περιστασιακή σωματική δραστηριότητα, ακόμα και αν το ποσό υπερβαίνει τις τρέχουσες συστάσεις για ελάχιστη σωματική άσκηση.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μια τόσο απλή, ασυνείδητη πράξη μπορεί να είναι τόσο επιζήμια για την υγεία μας, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές καταστροφικές συνέπειες από το να εργαζόμαστε σε ένα γραφείο ή να καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση. 

Ακολουθούν 11 ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα που μπορεί να εμφανιστούν από το να κάθεται κανείς στο γραφείο του πολλές ώρες.

 1. Χαμηλές ενεργειακές δαπάνες 

Το να κάθεσαι στο γραφείο σου για πολύ καιρό μειώνει τη θερμογένεση, που δεν ασκείται κατά τη δραστηριότητά σου, και αποτελεί γενικά πολύ μεγαλύτερο μέρος των συνολικών ενεργειακών δαπανών από την άσκηση.

 1. Βραδύτερος μεταβολισμός 

Οι μειωμένες μυϊκές συσπάσεις που συμβαίνουν με παρατεταμένη, ακίνητη καθιστή θέση επιβραδύνουν την κάθαρση του λίπους από τη ροή του αίματος και μειώνουν την επίδραση της ινσουλίνης.

 1. Θέση σε κίνδυνο 

Η καθιστή θέση προκαλεί την περιστροφή της πυέλου προς τα πίσω και ασκεί πίεση στους οσφυϊκούς δίσκους. Αυτή η θέση αναγκάζει την κεφαλή να προχωρήσει και κάνει τους ώμους να καμπυλώσουν για να αντισταθμίσουν τη μεταφορά βάρους.

 1. Βλάβες στην πλάτη και στη σπονδυλική στήλη 

Η παρατεταμένη, στατική φόρτιση των ιστών με την πάροδο του χρόνου ασκεί αδικαιολόγητη πίεση χαμηλά στην πλάτη και πιέζει τους γύρω μύες και τις αρθρώσεις.

 1. Μειωμένη κοινωνική ικανότητα

 Η αλληλεπίδραση που περιορίζεται στην επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κοινωνικής συμμετοχής και της ψυχολογικής ευεξίας.

 1. Μοναξιά ή κατάθλιψη 

Όταν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται ως μία μορφή επικοινωνίας, πιστεύεται ότι το μέγεθος του κοινωνικού κύκλου ενός ατόμου μειώνεται και τα συναισθήματα κατάθλιψης και μοναξιάς αυξάνονται. Το να είσαι κολλημένος στο γραφείο σου σημαίνει επίσης ότι πιθανότατα δεν βγαίνεις αρκετά έξω. Επίσης, η έλλειψη ηλιοφάνειας μπορεί να προκαλέσει έλλειψη βιταμίνης D και τελικά να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

      7. Χρόνιος πόνος

Ανεπαρκείς στάσεις καθίσματος, που σχετίζονται με μεγάλες περιόδους καθίσματος σε ένα γραφείο, προκαλούν υπερβολικές αυξήσεις της χαμηλής αντίληψης. Αυτοί οι σωματικοί πόνοι μπορούν να γίνουν τα συμπτώματα των χρόνιων ασθενειών. Επίσης, ορισμένες ρευματικές ασθένειες, όπως η οστεοαρθρίτιδα, οφείλονται στη “φθορά” των αρθρώσεων, όπως αυτή των υπερβολικών καθισμάτων.

      8. Παχυσαρκία 

Το να κάθεστε σε ένα γραφείο μειώνει τις ενεργειακές δαπάνες ενός ατόμου επειδή οι μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος δεν χρησιμοποιούνται και η καύση θερμίδων μειώνεται στο ελάχιστο. Σε παρατεταμένη χρονική περίοδο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε σοβαρές περιπτώσεις στην παχυσαρκία.

      9. Διαβήτης

Καθισμένος όλη την ημέρα σε γραφείο, βλάπτει την ικανότητα του οργανισμού να χειρίζεται το σάκχαρο του αίματος, προκαλώντας μειωμένη ευαισθησία στην ορμονική ινσουλίνη, η οποία βοηθά στη μεταφορά γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενέργεια. 

    10. Καρκίνος 

Τα επαγγέλματα χαμηλής σωματικής δραστηριότητας έχουν αυξημένη επίπτωση καρκίνου. Μια μελέτη έδειξε ότι οι πιθανότητες των γυναικών να αναπτύξουν καρκίνο του µαστού, της µμήτρας και των ωοθηκών ήταν αυξημένες εάν εργάζονταν σε καθιστική εργασία.

    11. Η θνησιμότητα από όλα τα αίτια επηρεάζεται αρνητικά από την υπερβολική καθιστή στάση, ανεξάρτητα από τη σωματική δραστηριότητα

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο παρατεταμένος χρόνος αναμονής στην καθιστή θέση ήταν υπεύθυνος για το 6,9% των θανάτων. Η συσχέτιση μεταξύ της θνησιμότητας λόγω της καθιστικής ζωής και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες παραμένει σταθερή μεταξύ γυναικών και ανδρών, ηλικιακών ομάδων, βάρους, υγείας και σωματικής δραστηριότητας.

Η ίδια μελέτη προσθέτει ότι η μείωση του χρόνου στην καθιστή θέση είναι σημαντική για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ανησυχήσατε; 

Ακολουθούν συμβουλές για το πώς να κάθεστε λιγότερο στην εργασία αλλά και στο σπίτι σας και να κινηθείτε περισσότερο για να ζήσετε καλύτερα. 

 • Μετακινηθείτε περιοδικά από την  θέση σας. 
 • Σιδερώστε και διπλώστε τα ρούχα ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.
 • Μείνετε όρθιοι ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή τρώτε μεσημεριανό.
 • Χρησιμοποιήστε ένα όρθιο γραφείο. 
 • Oργανώστε διαλείμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Εκτελέστε μερικές απλές ασκήσεις ή διατάσεις ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.
 • Περπατήστε με τους συναδέλφους σας αντί να συγκεντρώνεστε σε αίθουσα συνεδριάσεων.
 • Τοποθετήστε την επιφάνεια εργασίας σας πάνω από ένα διάδρομο, ώστε να μπορείτε να είστε σε κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Περπατήστε ή ανεβείτε από τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ.
 • Ακολουθήστε ένα συστηματικό πρόγραμμα άσκησης, το οποίο να περιλαμβάνει την μέθοδο Pilates.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον ειδικό, τον προπονητή σας. 

Όλοι εμείς στα ELIXIR  είμαστε διαθέσιμοι καθημερινά για να σας καθοδηγήσουμε, ανάλογα με τον στόχο σας!