ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΩΤΑ

Γιατροί, ειδικοί υγείας και fitness εξηγούν γιατί η εφίδρωση αποτελεί μία απαραίτητη λειτουργία του σώματος με απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες.

Το σώμα απελευθερώνει τοξίνες χρησιμοποιώντας ως μέσο τον ιδρώτα και ο ιδρώτας “καθαρίζει” το σώμα από τις τοξίνες.

Πολλές έρευνες εξάρουν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ιδρώτα. Γιατί ο ιδρώτας αποβάλλει βλαβερές τοξίνες, βαρέα μέταλλα, χοληστερόλη και άλατα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του σώματος.

Ας ρίξουμε μία ματιά σε μερικές από τις τοξίνες που ελευθερώνονται όταν ιδρώνουμε:

Έμμονοι Οργανικοί Ρύποι: διαλύτες, διοξίνες και διοξίνες ενώσεις. Πρόκειται για οργανικές ενώσεις που είναι ανθεκτικές στο περιβάλλον και συσσωρεύονται στο ζωικό λίπος.

Φθαλικές Ενώσεις ή Φθαλικοί Εστέρες: πρόκειται για μία κατηγορία τοξικών χημικών ενώσεων που απαντώνται σε πλαστικά προϊόντα και αποβάλλονται μέσω της εφίδρωσης.

Βαρέα Μέταλλα: πρόκειται για μεταλλικά στοιχεία που μοιάζουν με θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Ο οργανισμός αδυνατεί να τα ξεχωρίσει με αποτέλεσμα να τα συσσωρεύει.

Βισφενόλη A: χημική ουσία που περιέχεται σε κονσερβοποιημένες τροφές και πλαστικά μπουκάλια νερού.

Βάλε στην καθημερινότητά σου την άσκηση!

Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων με τις οποίες μπορείς να ασχοληθείς προκειμένου να ιδρώσεις και να αποβάλλεις τις βλαβερές για τον οργανισμό σου τοξίνες.

Ο ιδρώτας έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην υγεία σου, ωστόσο η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική. Γιατί αν δεν ενυδατώνεσαι σωστά πριν και μετά την εφίδρωση, ενδέχεται να αντιμετωπίσεις προβλήματα υγείας.

Δοκίμασε να ζυγιστείς πριν και μετά την εφίδρωση. Το βάρος που χάνεις είναι η ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώσεις, αφού ιδρώσεις, προκειμένου να ενυδατωθείς.

Ο ιδρώτας περιέχει μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την διατήρηση της καλής λειτουργίας του σώματος. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό μετά από σκληρή άσκηση – και κατ’ επέκταση εφίδρωση- να αντικαταστήσεις τα μεταλλικά στοιχεία που χάνεις, όπως για παράδειγμα τον ψευδάργυρο, τον χαλκό, το σελήνιο, το χρώμιο και το κάλλιο.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών, θαλασσινών, δημητριακών και οσπρίων ενδείκνυται για την αναπλήρωση των χαμένων στοιχείων.

Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να περάσεις την ώρα σου στον καναπέ, σκέψου λίγο τα οφέλη του ιδρώτα. Θα συνειδητοποιήσεις ότι αξίζει να διατηρήσεις υγιές και λειτουργικό το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού σου.