elixir fitness group exercise

10 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κάποτε έλεγαν «κάνε personal», σήμερα λένε «κάνε group». Κάτι το οποίο για εμάς στα ELIXIR είναι δεδομένο περισσότερο από 10 χρόνια, φαίνεται ότι τώρα ξεκινάει στους περισσότερους χώρους άσκησης, όπως επίσης σε κάθε χώρο έξω από το γυμναστήριο όπου μπορείς να βρεις ανθρώπους να γυμνάζονται παρέα. Τώρα πια μπορείς να βρεις παντού running clubs, τα λεγόμενα μαθήματα bootcamp, cross fit, zumba, pilates, TRX καθώς και άλλα πολλά, προερχόμενα τα περισσότερα φυσικά από τη χώρα που «γεννάει» ιδέες, την Αμερική. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί έχει γίνει αυτή η στροφή και τόσοι άνθρωποι μεταπηδούν από το σενάριο του «μοναχικού ασκούμενου» σε αυτό της ομαδικής προπόνησης; Ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που τους ελκύει στο group training;

Ασχολούμαι επαγγελματικά με το fitness από το 1997 και έχω δει να αλλάζουν τα δεδομένα στον χώρο μας τουλάχιστον 3 φορές από τότε. Από τους γνωστούς «γραφικούς» τύπους με το λεπτό τιραντάκι και τις φαρδιές φόρμες να σηκώνουν απίστευτα κιλά στα ελεύθερα βάρη σε γυμναστήρια με μοκέτες χωρίς εξαερισμό, από γυμναστές-γυμνάστριες που παρέδιδαν μαθήματα κλασικού aerobic μιμούμενοι την Jane Fonda, μέχρι και γυμναστήρια των τότε μεγάλων αλυσίδων που μεταμορφώθηκαν σε πολυδύναμα κέντρα με κομμωτήρια, μηχανήματα αισθητικής, solarium κ.λπ., φτάνοντας στη σημερινή κατάσταση που όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε. Αυτό που υπήρχε από τότε, έχει εξελιχθεί σήμερα και θα συνεχίσει και να υπάρχει και να εξελίσσεται είναι το group training.

Για εμάς στα  ELIXIR, το group training σημαίνει:

ΑΣΚΗΣΗ + ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ =  ELIXIR = ΥΓΕΙΑ = ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Είτε είσαι ήδη ασκούμενος είτε είσαι εν δυνάμει ασκούμενος και γυμνάζεσαι μόνος ή με παρέα, παρακάτω θα διαβάσεις 10 λόγους για τους οποίους το group training αποτελεί μια πολύ καλή λύση για να πετύχεις τους στόχους σου, όποιοι κι αν είναι αυτοί, στα γυμναστήρια του δικτύου μας.

  1. ΚΙΝΗΤΡΟ

Εκτός και αν είσαι ο πρωινός τύπος που θα σηκωθεί από το κρεβάτι στις 7 π.μ. για να πας για τρέξιμο στην παραλία, οι πιθανότητες να είσαι συνεπής και συστηματικός στο πρόγραμμά σου είναι ελάχιστες. Στην ομαδική προπόνηση ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ. Αυτό είναι ένα από τα από τα πιο σημαντικά στοιχεία ρύθμισης της ομάδας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να βάλουν από μόνοι τους ένα συστηματικό πρόγραμμα άσκησης στη ζωή τους, συνήθως παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην απόδοσή τους. Μόλις όμως προσχωρήσουν στην ομάδα, επανενεργοποιούνται. Με έναν φιλικό και ικανό προπονητή που ξέρει πως θα σε καθοδηγήσει, όχι μόνο παρακινείσαι για να σηκωθείς από το κρεβάτι, αλλά θα υπάρχει και το κίνητρο για να βελτιώσεις το επίπεδο ικανότητάς σου.

  1. ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει μια ομάδα και ένας προπονητής που σε περιμένουν σε έναν συγκεκριμένο χώρο και σε μία συγκεκριμένη ώρα, αυτό αποτελεί τεράστιο κίνητρο. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα μεγάλο group ασκουμένων, μπορεί να είναι μία ομάδα των 3-6 ατόμων, μπορεί να είσαι με τον φίλο σου, μπορεί να είναι ακόμη και μία συνάντηση με φίλους για παιχνίδι. Όταν ξέρεις ότι κάποιος σε αναμένει, τότε είναι ο πιθανότερος τρόπος για να μην χάσεις την προπόνησή σου.

  1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Δε νομίζω ότι πρέπει να πω πολλά για αυτόν. Εάν έκανες κάποιο άθλημα επαγγελματικά ή ήδη κάνεις ερασιτεχνικά, τότε πιθανώς να είσαι ήδη λίγο ανταγωνιστικός. Φυσικά, η ύπαρξη σε μια ομάδα θα σε κάνει να θελήσεις να επιδείξεις τις ικανότητές σου, θα ωθήσει και εσένα και τους συνασκούμενούς σου.

Δείχνει παιδικό, αλλά είναι αληθινό: ο αθλητισμός είναι άσκηση….το άθλημα που παίζουμε σε μία ομάδα είναι ομαδική άσκηση….το άθλημα που παίζουμε είναι πάντα κάτι πολύ ωραίο….άρα η ομαδική άσκηση είναι πάντα κάτι πολύ ωραίο…βλέπεις την λογική?

Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι υπάρχει στόχος και ο «καλύτερος» κερδίζει.

  1. ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Η ομάδα είναι η πιο μεγάλη ιδέα και ό,τι πιο ισχυρό υπάρχει. Ο κοινός στόχος, τα κοινά βιώματα φέρνουν τα μέλη της πιο κοντά. Ο καλύτερος τρόπος για την ενότητα της ομάδας είναι ότι ιδρώνουν από κοινού. Ο καθένας υποστηρίζει και ενθαρρύνει τον άλλον, όπως επίσης μπορεί και να παραπονεθεί στον άλλο.

Η στήριξη του «συμπαίκτη» αλλά και του προπονητή είναι πολύ σημαντική.

  1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Σχεδόν τίποτα να μην κάνεις, αν είσαι μαζί με άλλους είναι περισσότερο διασκεδαστικό από το να είσαι μόνος. Η ομαδική προπόνηση θα σε βοηθήσει να κάνεις νέους φίλους και να διευρύνεις τους κοινωνικούς σου ορίζοντες.

  1. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα από τον προπονητή σου αποτελείται από την προθέρμανση, το κυρίως μέρος και την αποθεραπεία – αποκατάσταση. Αυτόματα κερδίζεις χρόνο και ενέργεια από την προσπάθεια να σχεδιάσεις μόνος ένα πρόγραμμα άσκησης, αλλά και να το εκτελέσεις με ασφάλεια και στον καθορισμένο χρόνο του. Ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα θα προκαλέσει το επίπεδο ικανότητας κάθε συμμετέχοντος. Μπορεί να μην είναι πλήρως εξατομικευμένο, αλλά είναι συνήθως ένα καλό σχέδιο που βασίζεται στην επιστήμη της άσκησης που σχεδιάζεται από κάποιον επαγγελματία και είναι σίγουρα πολύ πιο αποτελεσματικό.

  1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Το δεδομένο είναι ότι εφόσον ενταχθείς σε ένα ομαδικό πρόγραμμα άσκησης, ο προπονητής σου θέλει να σε κρατήσει ευτυχισμένο, ώστε κατ’επέκταση να σε κρατήσει ως πελάτη. O προπονητής σου, σε έχει ανάγκη για να δει τα αποτελέσματα της προπόνησής του επάνω σου, για να λάβει την επιβεβαίωσή του. Ο επαγγελματίας προπονητής θα παρεκκλίνει του προγράμματός του και θα τροποποιήσει τις ασκήσεις για σένα, ώστε να αποτρέψει πιθανούς τραυματισμούς, θα βάλει ορατούς στόχους και προκλήσεις και θα σε κρατήσει δεσμευμένο και ενθουσιώδη με το πρόγραμμά σου. Ο επαγγελματίας προπονητής θα σου δώσει μια αξιολόγηση προτού να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα άσκησης (ακόμη και μέσα στην ομάδα) και θα σου παρέχει την υπηρεσία όπως πρέπει, ανεξαρτήτως το πόσοι ασκούμενοι είναι στην αίθουσα.

  1. ΕΝΑΡΞΗ-ΛΗΞΗ

Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ομαδικών (group exercise timetable), για να θεωρείται πλήρες, θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν αρκετά ικανοποιητικό αριθμό μαθημάτων την εβδομάδα (60 – 70), τα οποία έχουν συγκεκριμένη έναρξη και λήξη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σε βοηθάει να δημιουργήσεις το δικό σου εβδομαδιαίο πρόγραμμα άσκησης, αναλόγως των ωρών που μπορείς να διαθέσεις και των μαθημάτων που θα ήθελες να παρακολουθήσεις. Συνήθως λέμε ότι 2 φορές την εβδομάδα είναι καλά, 3 είναι ιδανικά και 4 είναι τέλεια, για να διατηρήσουμε ένα πολύ καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης για καλύτερη ζωή.

  1. ΚΟΣΤΟΣ

Συνήθως λένε ότι όσο πιο καλό τόσο πιο ακριβό. Όταν ο αριθμός συμμετεχόντων ανεβαίνει, η τιμή πηγαίνει προς τα κάτω. Αλλά, εάν ο προπονητής γνωρίζει πολύ καλά αυτό που κάνει, η ποιότητα μένει ακριβώς η ίδια. Τα ομαδικά προγράμματα συνήθως συμπεριλαμβάνονται στις συνδρομές ενός χώρου άσκησης. Επίσης, υπάρχει και η επιλογή των small group training (3-6 άτομα), με το κόστος λίγο πιο αυξημένο για όσους δεν επιθυμούν τον μεγάλο πληθυσμό.

  1. Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ BRAND NAME ELIXIR

Η εταιρεία μας διαθέτει 5 γυμναστήρια με εξειδίκευση στο group training αλλά και στην προπόνηση δύναμης. Παρέχουμε 12 διαφορετικά προγράμματα (θα τα βρεις στα site μας, υπό την ενότητα Τeam Training), που καλύπτουν το φάσμα της άσκησης ευρέως. Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλους τους ασκούμενους ανεξαρτήτου προπονητικού παρελθόντος (εκτός των ειδικών πληθυσμών), σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά (από 12 χρόνων). Επίσης, παρέχουμε προγράμματα άσκησης για παιδιά 5-8 ετών καθώς και για υπερήλικες άνω των 65 ετών. Συνολικά και στους 5 χώρους άσκησης παρέχουμε περισσότερα από 200 μαθήματα εβδομαδιαίως. Οι προπονητές μας είναι άρτια εκπαιδευμένοι και διαθέσιμοι κάθε στιγμή για οποιαδήποτε πληροφορία. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε είναι αυθεντικός και οι χώροι μας είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικοί για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασκουμένων μας.

Σε περιμένουμε, λοιπόν, σε έναν από τους χώρους μας για να ζήσεις και εσύ μία μοναδική εμπειρία, σαν αυτή που ζουν καθημερινά χιλιάδες ασκούμενοι στα γυμναστήριά μας.

Αλέξης Αλεξιάδης

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής