ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ Η ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΣΙΩΠΗΡΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ;

Στο ELIXIR GYM NETWORK αγαπάμε την άσκηση και δείχνουμε τεράστιο σεβασμό στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται και όχι μόνο. Η ιστορία μας, αποδεικνύει την πίστη μας στον παραδοσιακό τρόπο άσκησης και γενικά την άσκηση σαν μέσο πρόληψης της υγείας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Για εμάς, στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο ασκούμενος, και αναζητούμε την τίμια συναλλαγή μαζί του, με απώτερο σκοπό να τον καθοδήγησουμε, μέσω της σωστής ενημέρωσης και της έμπνευσης, να πετύχει τους στόχους του.

Στο πλαίσιο των ενεργειών μας, για την ενημέρωση των πολιτών, από το Νοέμβριο του 2019 είναι να ξεκινήσουμε μια καμπάνια ενάντια στην καθιστική ζωή και να παρακινήσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να σηκωθούν από τους καναπέδες και τις πολυθρόνες ώστε να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα εντός και εκτός εργασίας. Περισσότερη δραστηριότητα, περισσότερη ενέργεια, λιγότερα φάρμακα, λιγότερες ασθένειες….μακροβιότητα, χαρούμενα πρόσωπα, περισσότερη διάθεση για ζωή.

Η πρόοδος στην τεχνολογία, έχει ενθαρρύνει τον καθιστικό τρόπο ζωής, γι’ αυτό πρέπει να εστιάζουμε στο να βρούμε τρόπους να κινηθούμε. Για πολλούς ανθρώπους, η εργασία στο γραφείο περιλαμβάνει εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε αυτό, ενώ για άλλους η καθημερινότητα τους είναι μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή και στο κινητό. Για μερικούς ίσως και όλη την ημέρα. Παρά την αυξανόμενη διαθεσιμότητα εργονομικών προϊόντων στο χώρο εργασίας και στο σπίτι αλλά και τις ευέλικτες ώρες γυμναστικής, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πολλοί άνθρωποι και υπάλληλοι γραφείου έχουν ήδη προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο σώμα τους ως αποτέλεσμα του να κάθονται όλη την ημέρα.

Συμπληρωματικά, ακόμη και εντός των σωματικά ενεργών ατόμων, υπήρχε ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ καθίσματος και κινδύνου θνησιμότητας. Αυτή είναι μια σημαντική παρατήρηση γιατί υποδηλώνει ότι οι υψηλές ποσότητες καθίσματος δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με περιστασιακή σωματική δραστηριότητα, ακόμα και αν η συχνότητα υπερβαίνει τις τρέχουσες συστάσεις για ελάχιστη σωματική άσκηση.

Ακολουθούν 11 ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα που μπορεί να εμφανιστούν από το να κάθεται κανείς στο γραφείο του για πολύ καιρό.

 1. Χαμηλές ενεργειακές δαπάνες 

Η καθιστική εργασία μειώνει τη θερμογένεση

 1. Βραδύτερος μεταβολισμός 

Οι μειωμένες μυϊκές συσπάσεις εξαιτίας της καθιστικής θέσης επιβραδύνουν την κάθαρση του λίπους από τη ροή του αίματος.

 1. Θέση σε κίνδυνο 

Η καθιστή θέση προκαλεί την περιστροφή της πυέλου προς τα πίσω και ασκεί πίεση στους οσφυϊκούς δίσκους.

 1. Βλάβες στην πλάτη και στη σπονδυλική στήλη 

Η στατική φόρτιση των ιστών με την πάροδο του χρόνου ασκεί αδικαιολόγητη πίεση χαμηλά στην πλάτη.

 1. Μειωμένη κοινωνική ικανότητα

Η αλληλεπίδραση που περιορίζεται στην επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου μειώνει την κοινωνική συμμετοχή και ψυχολογική ευεξία.

 1. Μοναξιά ή κατάθλιψη 

Η έλλειψη ηλιοφάνειας εξαιτίας της «απομόνωσης» στο γραφείο μπορεί να προκαλέσει έλλειψη βιταμίνης D και τελικά να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

 1. Χρόνιος πόνος

Ανεπαρκείς στάσεις καθίσματος σε ένα γραφείο, προκαλούν υπερβολικές αυξήσεις της χαμηλής αντίληψης και οι σωματικοί πόντοι μπορούν να γίνουν τα συμπτώματα των χρόνιων ασθενειών όπως η οστεοαρθρίτιδα.

 1. Παχυσαρκία 

Το να κάθεστε σε ένα γραφείο μειώνει τις ενεργειακές δαπάνες ενός ατόμου επειδή οι μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος δεν χρησιμοποιούνται και η καύση θερμίδων μειώνεται στο ελάχιστο.

 1. Διαβήτης

Η καθημερινή καθιστή θέση σε γραφείο βλάπτει την ικανότητα του οργανισμού να χειρίζεται το σάκχαρο του αίματος.

 1. Καρκίνος 

Τα επαγγέλματα χαμηλής σωματικής δραστηριότητας έχουν αυξημένη επίπτωση καρκίνου.

 1. Η θνησιμότητα από όλα τα αίτια επηρεάζεται αρνητικά από την υπερβολική καθιστή στάση, ανεξάρτητα από τη σωματική δραστηριότητα.

Μελέτη διαπίστωσε ότι ο παρατεταμένος χρόνος αναμονής στην καθιστή θέση ήταν υπεύθυνος για το 6,9% των θανάτων.

Ανησυχήσατε;

Ακολουθούν συμβουλές για το πώς να κάθεστε λιγότερο στην εργασία αλλά και στο σπίτι σας και να κινηθείτε περισσότερο για να ζήσετε καλύτερα.

 • Μετακινηθείτε περιοδικά από την θέση σας.
 • Σιδερώστε και διπλώστε τα ρούχα ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.
 • Μείνετε όρθιοι ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή τρώτε μεσημεριανό.
 • Χρησιμοποιήστε ένα ψηλό-όρθιο γραφείο.
 • Οργανώστε διαλείμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Εκτελέστε μερικές απλές ασκήσεις ή διατάσεις ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.
 • Συζητήστε με τους συναδέλφους σας περπατώντας αντί να συγκεντρώνεστε σε αίθουσα συνεδριάσεων.
 • Τοποθετήστε την επιφάνεια εργασίας σας πάνω από ένα διάδρομο, ώστε να μπορείτε να είστε σε κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Περπατήστε ή ανεβείτε από τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ.
 • Ακολουθήστε ένα συστηματικό πρόγραμμα άσκησης, το οποίο να περιλαμβάνει την μέθοδο Pilates

* Ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής