ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ, ΒΡΕΣ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι άσκησης που είναι σημαντικοί για την υγεία: η αερόβια και η άσκηση με βάρη. Η άσκηση είναι αερόβια, αν αυξάνει τους χτύπους της καρδιάς και κάνει την καρδιά και τους πνεύμονες να δουλεύουν πιο σκληρά, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μυών για οξυγόνο.

Η άσκηση με βάρη ενδυναμώνει τους μυς και αυξάνει τη μυϊκή μάζα. Είναι ένα παράδειγμα αναερόβιας άσκησης, που δεν απαιτεί περισσότερο οξυγόνο. Η άσκηση με βάρη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μεγαλώνεις, γιατί ο μυϊκός ιστός είναι 70 φορές πιο μεταβολικά ενεργός, από ό,τι το λίπος. Όσο περισσότερους μυς έχεις, τόσο περισσότερο λίπος καις. 

Είναι δύσκολο, αν όχι ανεύθυνο, να προτείνουμε ένα πρόγραμμα που αφορά τους πάντες. Πολλά εξαρτώνται από την ηλικία και τη σωματική σου κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που μπορείς να ακολουθήσεις. 

Αν είσαι στην εφηβεία ή στην αρχή των 20, καλό θα ήταν να συμμετέχεις σε πολλά ομαδικά sport. Αυτό δεν σε κρατά μόνο σε φόρμα, αλλά είναι και διασκεδαστικό. Αυτή είναι η στιγμή να κάνεις την άσκηση ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου. Αν μετατρέψεις τη σωματική άσκηση σε διασκέδαση, είναι πιο πιθανό να συνεχίσεις να αθλείσαι, όσο μεγαλώνεις.

Από τα μέσα των 20 μέχρι τα 40, όταν έχεις περισσότερες επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, είναι συνήθως πιο δύσκολο να βρεις χρόνο για άσκηση. Αλλά τότε είναι κρίσιμο να βρεις χρόνο για σωματική άσκηση, καθώς οι ορμόνες σου βιώνουν πολλές μεταβολές. Αυτή είναι η στιγμή να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, βάρη, αλλά και ασκήσεις ευλυγισίας. Ξεκίνα κάθε μέρα με μια 15λεπτη ρουτίνα ενδυνάμωσης και stretching. Αν είναι δυνατό, κάνε αερόβια άσκηση 3 φορές την εβδομάδα. Επίσης, δοκίμασε να εντάξεις την κίνηση στις κοινωνικές σου επαφές (π.χ. πήγαινε για προπόνηση, αντί για φαγητό).

Μην ξεχνάς!

Όσο μεγαλώνουμε, τείνουμε να αφήνουμε την αδράνεια να επικρατήσει. Δεν έχουμε τόσο αντοχή. Αν δεν συνεχίσεις να χτίζεις και να διατηρείς την αντοχή σου και κινείσαι λιγότερο, θα γίνεσαι όλο και πιο αδύναμος. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι τόσο σημαντικό να υιοθετήσεις τη συνήθεια της άσκησης, όταν είσαι νέος και να τη διατηρήσεις σε όλη σου τη ζωή. Αλλά μην ανησυχείς, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα άσκησης. Ωστόσο, το κλειδί για να ασκείσαι όσο μεγαλώνεις είναι η υπομονή. Τα γηραιότερα σώματα απαιτούν αρκετό χρόνο προθέρμανσης. Το stretching στο ξεκίνημα της μέρας και ο χρόνος για την ενδυνάμωση των μυών πρέπει να αυξηθεί στα 20 λεπτά. Περπάτα κάθε μέρα. Κάνε pilates ή yoga που περιλαμβάνουν απλές ασκήσεις με στόχο την αύξηση της ευλυγισίας. Χόρεψε. Συνέχισε να κάνεις τις ασκήσεις που έκανες, όταν ήσουν νεότερος. Απλώς φρόντισε να προθερμανθείς επαρκώς, πριν ξεκινήσεις, και να κάνεις αποθεραπεία μετά. 

Κάθε τύπος άσκησης στοχεύει σε διαφορετικά μέρη της σωματικής ευεξίας. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις την υγεία σου είναι να στοχεύσεις όσο περισσότερα μέρη γίνεται.