γλυκά διατροφή ζαχαρη

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΛΥΚΩΝ;

Όταν προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας ή να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος, σίγουρα πρέπει να μετριάσουμε την κατανάλωση γλυκών. Όσο απολαυστικά και αν είναι τα γλυκά, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, αποδίδουν πολλές θερμίδες και μπορούν να σαμποτάρουν την προσπάθεια μας.

Γιατί όμως κάποιες ημέρες η επιθυμία μας για γλυκό είναι πραγματικά ακατανίκητη;  Φαίνεται πως κάποια λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας, έχουν σαν αποτέλεσμα να πέφτουν πολύ χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας μέσα στην ημέρα. Πολύ συχνά λοιπόν, η υπογλυκαιμία είναι υπεύθυνη για την αναζήτηση της γλυκιάς γεύσης.

Επομένως, μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα μας και στα τρόφιμα που επιλέγουμε μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε την κατανάλωση γλυκών.

  1. Ξεκινάμε με ένα ολοκληρωμένο πρωινό γεύμα. Εάν το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι ισορροπημένο, τότε μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να έχουμε έντονη επιθυμία για γλυκό μέσα στην ημέρα και ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες.
  1. Δεν αφήνουμε το στομάχι μας άδειο για πολλές ώρες. Η πολύωρη νηστεία προκαλεί έντονη υπογλυκαιμία, την οποία λανθασμένα μεταφράζουμε σε επιθυμία για γλυκό!
  1. Εμπλουτίζουμε τα γεύματα μας με τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Έτσι, μειώνεται ο ρυθμός πέψης και απορρόφησης των γευμάτων, δεν αποσταθεροποιούνται σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας και το αίσθημα κορεσμού διαρκεί περισσότερο.
  1. Προσπαθούμε να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας με άσκηση. Μάλιστα έχει φανεί ότι η σωματική άσκηση, ακόμα και εάν είναι μικρής διάρκειας, μπορεί να μειώσει την επιθυμία μας για γλυκές αμαρτίες.
  1. Όταν πραγματικά η επιθυμία είναι πολύ έντονη, κάνουμε μία πιο έξυπνη επιλογή. Μπορούμε να συνδυάσουμε ένα φρούτο με λίγη σοκολάτα ή ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με γλυκό του κουταλιού. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι προσλαμβανόμενες θερμίδες, αλλά η απόλαυση παραμένει.
  1. Τα «γλυκά χωρίς ζάχαρη» μπορούν να αποτελέσουν μία καλή εναλλακτική επιλογή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι σοκολάτες, τα παγωτά και γενικά όλα τα γλυκά που δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά φυσικά ή τεχνητά γλυκαντικά, περιέχουν θερμίδες! Επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Μαρούδα Κωνσταντίνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Nutrimed Θεσσαλονίκης