ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ;

Καθημερινά περνάμε πολύ χρόνο στον εργασιακό μας χώρο με αποτέλεσμα να φαντάζει ακατόρθωτο να καταφέρνει κάποιος να τρώει τα βασικά γεύματα και να αναπληρώνει τη χαμένη του ενέργεια.

«Πες μου τι τρως, να σου πω πόσο παραγωγικός είσαι». Η σωστή διατροφή στο γραφείο είναι το Α και το Ω της εργασιακής απόδοσης.

Ο οργανισμός χρειάζεται «καύσιμα» για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και οι τροφές είναι το μέσον για να τα προμηθευτεί. Όσο καλύτερα καύσιμα έχει στη διάθεσή του τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορέσει να τα αξιοποιήσει για τη σωστή λειτουργία του νου του, τη σωστή θρέψη και τη σωστή του απόδοση.

Μετά από έρευνες φάνηκε ότι οι τροφές που καταναλώνουν οι εργαζόμενοι και κυρίως το μεσημεριανό γεύμα είναι σημαντικό για καλή μνήμη, ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής και για την έκκριση μιας σημαντικής ορμόνης της σεροτονίνης (ορμόνη της διάθεσης) που έχει βασικό ρόλο στην αύξηση της απόδοσης των εργαζομένων.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλές ενεργειακές ανάγκες, που αντιστοιχούν στο 20% του βασικού μας μεταβολισμού. Παραλείποντας βασικά γεύματα υπάρχει ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας με αποτέλεσμα τη διαταραχή της ομαλής λειτουργίας του εγκεφάλου και σταδιακά οι εργαζόμενοι νιώθουν αίσθημα κόπωσης, κατάθλιψης, εκνευρισμού και ατονίας.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά έχει ανάγκη από ενέργεια και θρεπτικά συστατικά όλη την ημέρα και όχι μια φορά την ημέρα. Με λίγη προσπάθεια και θέληση ο εργαζόμενος μπορεί να έχει μια καλή διατροφή ακόμα και στον εργασιακό του χώρο.

Στελίνα Βασιλειάδη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc  Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γλασκόβης

www.stelinasdiet.gr

Πηγή: www.nutriexperts.gr