Άσκηση στο σπίτι

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Θα ήταν καλό να λάβουμε υπόψη μας, κάποιες βασικές οδηγίες και κατευθύνσεις  που ακολουθούν παρακάτω.

Πριν την άσκηση:

Όσον αφορά τον χώρο που πρόκειται να ασκηθούμε:

-Φροντίζουμε να έχουμε επαρκή χώρο.

Για να ελέγξουμε αν ο χώρος είναι ικανοποιητικός, μπορούμε να ξαπλώσουμε και να ανοίξουμε τα χέρια σε σταυρό. (Στην ανάγκη μπορούμε να μετακινήσουμε κάποιο έπιπλο!)

-Έχουμε έτοιμο ένα στρώμα πριν από το μάθημα, είναι απαραίτητο σε όλα τα μαθήματα. Σε περίπτωση που δεν έχουμε στρώμα, ένα χαλί και μια μεγάλη πετσέτα πάνωστο χαλί, θα κάνουν την ίδια δουλειά. (Δεν ξαπλώνουμεμόνο με πετσέτα σε σκληρό έδαφος γιατί μπορεί να έχουμε ενοχλήσεις στη σπονδυλική στήλη , δενχρησιμοποιούμε τα μαξιλάρια του καναπέ,  ο καναπές ή το κρεβάτι δεν κάνουν για την εκτέλεση των κοιλιακών και άλλων ασκήσεων!)

-Φροντίζουμε ο χώρος στον οποίο θα ασκηθούμε να αερίζεται επαρκώς. 

Στους χώρους των γυμναστηρίων μας, δίνουμε βάση στον καλό αερισμό των αιθουσών κατά διάρκεια της άσκησης, επειδή το θεωρούμε πολύ σημαντικό, έτσι και στο σπίτι θα πρέπει να φροντίσουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο πριν ξεκινήσουμε το πρόγραμμα.

Όσον  αφορά την δική μας προετοιμασία:

-Το τελευταίο γεύμα αν είναι το κυρίως, καλό θα ήταν να απέχει 3 ώρες από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του μαθήματος, ενώ αν είναι ενδιάμεσο μπορεί να απέχει και μια ώρα .

-Έχουμε δίπλα μας ένα μπουκάλι νερό. Θεωρούμε δεδομένο ότι κάθε ασκούμενος, πρέπει να έχει μαζί του νερό για να ενυδατώνεται κατά την διάρκεια του μαθήματος και όμως πολλοί είναι αυτοί που το ξεχνάνε. Ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο θερμός, πίνουμε νερό, θα είμαστε εκεί για να στο θυμίζουμε όπως πάντα!

-Όσον αφορά την ενδυμασία μας, φοράμε ρούχα που θα επιλέγαμε να φορέσουμε και στο γυμναστήριο. Εκείνο το όμορφο κολάν ή την αγαπημένη μας αθλητική μπλούζα! Βγάζουμε τις πιτζάμες ή τις φόρμες  που φοράμε όλη μέρα, «ετοιμαζόμαστε» για το μάθημα, και σίγουρα θαανέβει η ψυχολογία μας! Είναι σημαντικό να περνάμε στον εαυτό μας το μήνυμα  ότι «Τώρα πάμε να κάνουμεγυμναστική»! Αυτή είναι η ώρα μας! Είναι αφιερωμένη σ’ εμάς! (Σβήνουμε τον φούρνο δεν θέλουμε να έχουμε το νου μας εκεί!) Είναι σημαντικό να περιορίσουμε τυχόν ερεθίσματα που αποσπούν την προσοχή μας.

-Φοράμε αθλητικά παπούτσια σε όσα μαθήματα το απαιτούν (x-power, x-tone, x-burn). Στα μαθήματα που φορούσαμε παπούτσια και στο γυμναστήριο, εκτός αν δώσει κάποια άλλη οδηγία ο εκάστοτε γυμναστής.Μπορεί το μάθημα να περιλαμβάνει αναπηδήσεις ή ασκήσεις που είναι επικίνδυνο να εκτελεστούν με τις κάλτσες, όσο βολικές και να είναι.

-Είμαστε έτοιμοι 5 λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του μαθήματος,      «Χρυσός κανόνας» και στα δια ζώσης μαθήματα μας, που ελπίζουμε να τον τηρήσετε και μονοί σας στο σπίτι, καθώς ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χάσουμε το ζέσταμα!

Κατά την διάρκειά της άσκησης:

-Ακολουθούμε ευλαβικά τις οδηγίες των προπονητών.Είναι πολύ σημαντικό εφόσον δεν είναι κοντά μας, να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνουν κατά την διάρκεια του μαθήματος για να εκτελούμε σωστά τις ασκήσεις. 

-Αν νιώσουμε κάποια ενόχληση ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ αμέσως!Δεν υπερβάλλουμε στην ένταση,  στην διάρκειά ή στις επαναλήψεις.  Ίσως κάποιοι δεν σταματήσαμε να γυμναζόμαστε αυτήν την περίοδο, όπως και να έχειπαίρνουμε σαν δεδομένο ότι όλοι λίγο πολύ είμαστε εκτός φόρμας. Οπότε, δεν πρέπει να αγχωθούμε για την ένταση των μαθημάτων, έχουν προβλέψει οι προπονητές μας για να γίνει ομαλή η μετάβασή μας και σταδιακή η αύξηση της έντασης στα μαθήματα.

Μετά την άσκηση:

-ΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ!!! (Δεν τελειώσαμε!)Οι διατάσεις είναι το ίδιο σημαντικές με την άσκηση.

-Πίνουμε νερό ειδικά αν ιδρώσουμε κατά την άσκηση,  το σώμα μας χρειάζεται αναπλήρωση. Δεν έχει σημασία αν διψάμε, δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε για να πιούμε νερό.

Είμαστε στην διάθεση σας για ερωτήσεις.

Χαιρόμαστε πολύ που από εδώ και πέρα θα είμαστε κοντά σας με αυτόν τον τρόπο!

Καλή διασκέδαση!!!

Ευχαριστούμε!

Μαρία Φραντζανά

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής