διατροφή θερμίδες τρώω

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ!

Η αντίστροφή μέτρηση για το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και οι περισσότεροι θέλουμε να βελτιώσουμε λίγο το σώμα μας πριν βγούμε στην παραλία. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι να ξεκινάμε την προσπάθεια στο «παρά πέντε».

Εάν υποθέσουμε ότι μέχρι την πρώτη μας βουτιά έχουμε περίπου 6 εβδομάδες, καταλαβαίνουμε ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορούμε να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Με προσεκτική διατροφή και συστηματική άσκηση το σώμα μας μπορεί με ασφάλεια να χάσει κάποια κιλά και βελτιωθεί σημαντικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η ομαλή απώλεια βάρους είναι μέχρι ένα κιλό την εβδομάδα και πρέπει να στοχεύουμε στη μείωση του σωματικού λίπους.

Τι μπορούμε λοιπόν να προσέξουμε στη διατροφή μας το επόμενο χρονικό διάστημα;

  1. Οργάνωση: Η πρώτη κίνηση μας θα πρέπει να είναι η προμήθεια των κατάλληλων τροφίμων στο σπίτι. Καλό είναι να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα:
  • Φρέσκα φρούτα: Είναι πλούσια σε βιταμίνες και αποτελούν την καλύτερη επιλογή για σνακ.
  • Λαχανικά: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μας προσφέρουν κορεσμό. Το κύριο γεύμα μας λοιπόν πρέπει πάντα να συνοδεύεται από σαλάτα, για να χορταίνουμε καταναλώνοντας μικρότερη μερίδα.
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά: Αποδεδειγμένα συμβάλουν στην απώλεια βάρους και στη μείωση του σωματικού λίπους. Επομένως, καλό είναι να καταναλώνουμε καθημερινά 2 μερίδες ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα. (1 μερίδα =1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι).
  1. Κύριο γεύμα: Η οργάνωση των προμηθειών θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και στο μαγείρεμα των κύριων γευμάτων μας. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, για να μπορούμε να ελέγχουμε πιο εύκολα τα υλικά που περιέχει γεύμα μας, τις θερμίδες του αποδίδει και το μέγεθος της μερίδας μας. Εάν το κύριο γεύμα της ημέρας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μαγικό «ταπεράκι» για το φαγητό και τη σαλάτα μας. Ειδάλλως, μπορούμε να καταναλώνουμε ένα σαντουιτσάκι ή μία σαλάτα στη δουλειά και έπειτα να καταναλώσουμε πιο αργά το φαγητό μας στο σπίτι.
  2. Τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά: Τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα αλμυρά σνακ (π.χ. γαριδάκια κλπ) πρέπει να απομακρυνθούν από το σπίτι, ώστε να τα καταναλώνουμε όσο πιο αραιά μπορούμε. Ακόμα, καλό είναι να αποφύγουμε το έτοιμο φαγητό, τα σφολιατοειδή και τα τηγανητά τρόφιμα.
  3. Αλκοόλ: Είναι γνωστό, ότι τα αλκοολούχα ποτά αποδίδουν πολλές θερμίδες. Οπότε, πρέπει να περιορίσουμε τη συχνότητα και την ποσότητα των ποτών που καταναλώνουμε. Σε μία έξοδο καλό είναι να καταναλώσουμε με μέτρο κάποιο πότο με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και άρα λιγότερες θερμίδες (π.χ. κρασί, μπύρα).

photo-1

Μαρούδα Κωνσταντίνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος