Άσκηση γυμναστική

ΠΩΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ

Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιες δυσκολίες κρύβει η άσκηση
– Πώς θα καταφέρεις να την εντάξεις στη ζωή σου


Σίγουρα οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι η άσκηση είναι απαραίτητη για την ψυχική και σωματική σου υγεία είναι πολλές. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινή μας ρουτίνα. Μία νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychologia προσπαθεί να ανακαλύψει τον λόγο πίσω από αυτό. Δεν θα έπρεπε να είναι ευκολότερο να υιοθετήσουμε μία συνήθεια που είναι τόσο καλή για εμάς;

Οι απαντήσεις της έρευνας εστιάζουν στο τι είναι αυτό που μας κρατάει πίσω. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιλογή ενεργητικών δραστηριοτήτων έναντι καθιστικών απαιτεί περισσότερη σκέψη. Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να περνά καλύτερα όταν είμαστε ξαπλωμένοι στον καναπέ από ό,τι όταν τρέχουμε στον διάδρομο ή στο πάρκο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις κάποιες ρουτίνες που σε κρατούν ενεργό, ακόμα κι όταν ο εγκέφαλός σου είναι ήδη κουρασμένος και θα προτιμούσε τη χαλάρωση, πολύ απλά γιατί θα επωφεληθεί σημαντικά αν του επιβάλεις την άσκηση. Ακόμα και οι πολύ απλές κινήσεις θα σε απαλλάξουν από το στρες και θα βελτιώσουν τη διάθεσή σου.

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Ακολούθησε τα παρακάτω μικροβήματα για να εντάξεις αποτελεσματικά την άσκηση στη ζωή σου.

1.Επίλεξε μία συνηθισμένη καθιστική δραστηριότητα της ρουτίνας σου και αντικατάστησέ την με μία πιο ενεργητική επιλογή

Ένα μεγάλο στοίχημα για την καθημερινή άσκηση είναι να τη συνδέσεις με μία ήδη οικεία συνήθεια. Μπορεί να παίρνεις το ασανσέρ για να πας στο γραφείο σου, να χρησιμοποιείς τις πιο κοντινές στάσεις των μέσων μεταφοράς για να πας στη δουλειά σου ή να στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη κάθε πρωί που πλένεις τα δόντια σου. Αντί για το ασανσέρ, ανέβα με τις σκάλες, αντί να επιλέξεις την κοντινότερη στάση, περπάτα λίγο μέχρι την επόμενη, αντί να στέκεσαι, κάνε βόλτες μέσα στο σπίτι καθώς πλένεις τα δόντια σου. Μικρές αλλαγές σαν κι αυτές είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινή σου ρουτίνα χωρίς να μεταβάλλεις ουσιαστικά τη ζωή σου. Ακριβώς επειδή είναι συνδεδεμένες με τις καθημερινές σου συνήθειες, θα είναι πιο εύκολο να τις υιοθετήσεις.

2.Όρισε το πιο στρεσογόνο και εκνευριστικό κομμάτι της εβδομάδας σου και ασκήσου ακριβώς μετά από αυτό

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα εβδομαδιαίο meeting, ένα πολύ δύσκολο project, ακόμα και ένα συνηθισμένο τηλεφώνημα. Απλά όρισε ένα χρονικό σημείο κορύφωσης του στρες μέσα στην εβδομάδα σου. Στη συνέχεια, αφοσιώσου σε κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας. Ανάλογα με τη χρονική στιγμή και το μέρος όπου βρίσκεσαι, αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι τόσο ο γύρος του τετραγώνου όσο μία προπόνηση στο γυμναστήριο. Όποια κι αν είναι η δραστηριότητα, θα λειτουργήσει ευεργετικά για το στρες σου και θα σε βοηθήσει να μειώσεις τα επίπεδά του.

3.Γυμνάσου καθώς βλέπεις τηλεόραση

Μπορείς ταυτόχρονα να υποκύψεις στην επιθυμία σου να κάνεις κάτι χαλαρωτικό και να αντισταθείς στην τεμπελιά. Υπάρχουν άπειρες ασκήσεις να κάνεις ενώ κάθεσαι ή είσαι ξαπλωμένος παρακολουθώντας μία εκπομπή, ειδικά ασκήσεις pilates για τα πόδια που δεν απαιτούν να κινήσεις το πάνω μέρος του σώματος ώστε να σταματήσεις να παρακολουθείς την αγαπημένη σου σειρά. Και φυσικά υπάρχουν πολλά video με σαφείς οδηγίες για να ξεκινήσεις. Κάθε φορά, λοιπόν, που αποφασίζεις να δεις τηλεόραση για μία ώρα, αφιέρωσε τα πρώτα 20 λεπτά στην άσκηση. 

Ο εγκέφαλός σου θα επωφεληθεί σημαντικά αν του επιβάλεις την άσκηση. Θα ανακαλύψεις ότι ακόμα και οι πολύ απλές κινήσεις θα σε απαλλάξουν από το στρες και θα βελτιώσουν τη διάθεσή σου.